Seizoen 20 21 Campagne Poster Liggend

Stel alles in vraag! Een jaar van utopie en verzet

| 1 June 2020
Als de mega-machine stopt.

En toen stortte hij in. Op 20 april 2020 daalde de olieprijs voor het eerst in de geschiedenis onder nul. Het was niet het enige record dat sneuvelde door Covid-19. De wereldwijde vraag naar elektriciteit is bezig aan de grootste daling ooit, min 5% dit jaar. Dat is het laagste niveau sinds de Grote Depressie. In slechts een paar maanden tijd heeft een virus gerealiseerd wat internationale protestmarsen en stakingen niet gedaan kregen: onze planeet vertragen. Of beter: de menselijke activiteit op onze planeet vertragen.

Teruggaan naar ‘business as usual’ zou misdadig zijn.

Ineens weten we als samenleving weer wat de betekenis is van 'economie': onze levens ondersteunen. Niet het maken van winst tegen welke prijs ook ... Er is een reële opportuniteit om te leren van deze crisis, om er iets positiefs van te maken. Meer rechtvaardigheid, duurzaamheid. Laten we dit ‘momentum’ gebruiken als een generale repetitie voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Teruggaan naar ‘business as usual’ zou misdadig zijn en een belediging bovenop de tragedie van zoveel mensen die iemand verloren hebben van wie ze hielden. Ook wij, als kunstenaars, moeten onze dagelijkse praktijk opnieuw definiëren. We moeten onze relatie met ons publiek, met onze medeburgers, met de wereld, opnieuw overwegen.

De klassieke fout in de griekse tragedie: denken dat je klaar bent met het verleden.

We dachten dat we het verleden kenden – dat doen we niet. We dachten dat we het heden konden beheersen – dat kunnen we niet. We dachten dat we de toekomst konden plannen – het blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. Het is de klassieke fout in de oude Griekse tragedie: je denkt dat je klaar bent met het verleden, maar het verleden is niet klaar met jou. Dus, laten we nederig blijven en tegelijkertijd ambitieus zijn. Laten we nieuwe regels uitwerken voor wereldwijde solidariteit, in de kunst en in het algemeen. Laten we moeilijke vragen stellen en inspirerende antwoorden formuleren. Waarom doen we wat we doen? Waarom theater?

Laten we opnieuw beginnen!
We Eisen We Dwingen Af

WAAROM THEATER?

Het is de meest fundamentele vraag die we onszelf kunnen stellen. Het is een megalomaan project geworden, dat dezelfde vraag stelt aan 100 theatermakers en intellectuelen uit de hele wereld. Waarom theater? Waarom is deze kunstvorm zo uniek, zo onmisbaar? Van klassiek theater tot performancekunst en hedendaagse dans, van activisme tot politiek theater en de performativiteit van het dagelijkse leven... Auteurs uit alle continenten en van verschillende generaties hebben ons geantwoord door ons korte essays, herinneringen, manifesten, brieven te mailen. We presenteren hun antwoorden in een nieuw Golden Book – het vijfde al.

SCHOOL OF RESISTANCE

We hebben het sociale en artistieke isolement van de globale lockdown omgedraaid en zijn een reeks online gesprekken met kunstenaars/intellectuelen/wetenschappers begonnen. Elke twee weken publiceren we op onze website een nieuw gesprek. Door te investeren in het lopende postkapitalistische debat willen we de toekomst heroveren. Door nieuwe inzichten van internationale veranderingsdeskundigen te delen die out of the box kunnen denken.

EEN NIEUWE LOKALE PRAKTIJK

Terwijl we ideeën en strategieën verzamelen voor onze gesprekken en publicaties, willen we die ook omzetten in daden in onze dagelijkse praktijk als stadstheater. Dat betekent: in de mooie stad Gent, in verbinding met onze medeburgers. We verkennen nieuwe formules om onze drie podia – de Schouwburg, Minnemeers en Arca – op een veilige manier te openen, maar we trekken zeker ook naar buiten en organiseren projecten in de publieke ruimte. Dit doen we samen met onze huiskunstenaars en onze lokale partners, zoals tijdens het festival No(w)worries.

Dissidente stemmen die 'nee' zeggen tegen ‘keep it up'.

Op onze website en in onze brochure (die je digitaal kunt nalezen en in augustus verstuurd wordt) vind je een overzicht van de projecten in NTGent voor seizoen 2020-2021. Het is een seizoen dat zich richt op UTOPIE EN VERZET, met kunstenaars als ...

  • Luanda Casella, die het geweld in de taal en de taal van het geweld blootlegt in Killjoy Quiz.
  • Peter Seynaeve en Oscar Van Rompay, die in just asking enkel de vragende vorm hanteren.
  • Lara Staal die in Dissident de hand reikt aan jongeren die als ‘moeilijk’ worden beschouwd.
  • Luk Perceval die in Yellow reflecteert op de opkomst van het fascisme en autoritarisme in de vorige eeuw.
  • Milo Rau, die samen met de inheemse bevolking in Brazilië werkt aan Antigone in de Amazone. 
  • De Berlijnse performance groep Monster Truck en Platform K maken samen met dansers met een beperking de openluchtvoorstelling Het Narrenschip.
  • En Angélica Liddell, die bekend staat om het werken met mensen die als ‘nutteloos’ worden beschouwd en die een nieuwe aflevering maakt in de serie Histoire(s) du Théâtre.

En natuurlijk hebben we ook een aantal gasten uitgenodigd, zoals  Maria Lucia Cruz CorreiraFirma MESFC BergmanDe RooversKhadija El Kharraz Alami, Bjarne DevolderWunderbaumMokhallad Rasem en vele anderen.

Er lopen drie themalijnen door ons programma:

We kijken er naar uit om jullie allemaal weer te zien!

Kortom, in dit seizoen presenteren we een aantal verhalen die het huidige systeem in twijfel trekken en die zeggen ‘NEE’ tegen ‘Keep it up’. Want alleen radicale vragen kunnen nieuwe perspectieven openen. Check it out en doe mee!