'Gruis/Aan de Twijfel' verkozen tot beste voorstelling van… | NTGent
Productiebeeld

'Gruis/Aan de Twijfel' verkozen tot beste voorstelling van het jaar in De Standaard

| 12 december 2023
De NTGent-productie 'Gruis/Aan de Twijfel' is door de cultuurredactie van De Standaard verkozen tot allerbeste theatervoorstelling van 2023.

"Collectief Werktoneel puurt uit het nihilistische oeuvre van W.F. Hermans een wrede tragikomedie over menselijke waanzin in een wereld die geen negativiteit verdraagt", schrijft De Standaard. "De nieuwe generatie is gearriveerd en ze is here to stay. ­Subliem spelerstoneel."

Gruis/Aan de Twijfel  is een voorstelling van regisseur Jesse Vandamme en Werktoneel, een collectief van jonge makers waartoe ook Louise Bergez, Lucas Van der Vegt, Joeri Happel en Louise Bergez behoren. NTGent is de producent.

Ook elders scoort NTGent hoog in de eindejaarslijstjes. Kunsttijdschrift  Etcetera vroeg enkele redacteurs en recensenten naar hun hoogtepunten van 2023. Gruis/Aan de Twijfel wordt keer op keer genoemd. Maar er is ook lof voor het kostuum van Serdi Faki Alici in zijn monoloog SERDI, de podiumpresence van Princess Isatu Hassan Bangura en de humor van Luanda Casella, huisartiest bij NTGent. Het vertrek van Milo Rau als artistiek leider van NTGent wordt vernoemd als de belangrijkste gebeurtenis in het theater dit jaar.

Ten slotte verkozen twee bekende Vlamingen in de eindejaarsvragen van Humo ONE SONG - Histoire(s) du Théâtre V  van Miet Warlop & NTGent tot beste theatervoorstelling van het jaar.

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil