"Iedereen zal zich deze ervaring herinneren" | NTGent
La Derniere Generation Milo Rau C Dominique Houcmant Goldo 3

"Iedereen zal zich deze ervaring herinneren"

| 5 december 2023
'The Last Generation, the 120 Days of Sodom', de nieuwe voorstelling van huismaker Milo Rau, is deze week te zien bij NTGent. "Iedereen zal zich deze ervaring herinneren", schrijft de internationale pers.

Volgens De Standaard is The Last Generation, the 120 Days of Sodom, een coproductie van NTGent, een stuk dat je absoluut moet gezien hebben. De krant wijst erop dat in de voorstelling de acteurs met een beperking van Theater Stap "zelden zo in vorm" waren. "Hoe verfrissend om hen eens niet te zien als de belichaming van de goede moraal – daar kan Down the road  nog iets van leren", aldus recensente Charlotte De Somviele.

Begin november kwam zelfs de New York Times kijken naar de première van de voorstelling in Luik. "Het idee om acteurs met leermoeilijkheden te casten als slachtoffers van martelingen heeft tot discussie geleid in de Belgische media", stelt de Amerikaanse kwaliteitskrant vast. "In interviews benadrukten de leden van Stap dat ze een eigen inbreng hadden in het maakproces van de show en dat ze meer wilden doen dan feelgoodproducties maken. Het zijn duidelijk getalenteerde performers en ze verdienen het om de verhalen te vertellen die ze willen vertellen."

"Dit stuk roept, net als alle stukken van Milo Rau, veel emotionele reacties op en tal van ethische vragen", schreef Radio France. "Sommigen komen geschokt naar buiten, anderen verpletterd door het gewicht van de vragen die het stuk stelt. Weer anderen zijn onder de indruk van de durf en scherpte van de regisseur. Maar iedereen zal zich de ervaring herinneren. Het theater is absoluut de plek waar de wereld over zichzelf nadenkt."

The Last Generation, the 120 Days of Sodom, een voorstelling van Milo Rau, huismaker bij NTGent, is op 8 en 9 december te zien in de NTGent Schouwburg.

Tot het aan de binnenkant blijft plakken Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil