Htf22 Instagrampost 1

'KillJoy Quiz' geselecteerd voor Theaterfestival 2022 (vanaf 08/09 in Gent)

| 7 June 2022
De voorstelling ‘KillJoy Quiz’ van Luanda Casella en NTGent is geselecteerd voor het Theaterfestival 2022 dat vanaf 8 september neerstrijkt in Gent.

De professionele jury van het Theaterfestival bekroont elk jaar de beste Vlaamse dans- en theatervoorstellingen van het voorbije seizoen. De editie van dit jaar vindt van 8 tot 18 september plaats in Gent, onder meer in de zalen van NTGent. Naast KillJoy Quiz (op 13 en 14 september) is bij NTGent ook The Sheep Song van Toneelhuis / FC Bergman te zien, net als any attempt will end in crushed bodies and shattered bones van Jan Martens / GRIP i.s.m. Dance On Ensemble.

De expertenjury van het Theaterfestival schrijft over KillJoy Quiz:

"Hoe je een activistische inhoud vertaalt naar een open vorm die er toch geen leerstuk van maakt: het blijft een van de hamvragen van het theater vandaag. Casella heeft met het bekende format van de quiz een uitgekiend antwoord gevonden: het geeft dat activisme niet alleen een luchtige en entertainende vorm, maar houdt het publiek tegelijk toch extra bij de les. De intelligentie waarmee Casella dergelijke maatschappelijk relevante onderwerpen aansnijdt en speelsheid inzet als lekker glijmiddel voor vlijmscherpe kritiek, voelt bijzonder inspirerend."

KillJoy Quiz ging in première tijdens het seizoen 21-22 bij NTGent en werd eerder al door de krant De Morgen verkozen tot een van de allerbeste voorstellingen van het jaar. Schrijver, regisseur en performer Luanda Casella gebruikt in de voorstelling het format van een televisiequiz om een even geestige als doordachte wake-up call te lanceren over het geweld van taal en de hardnekkigheid van vooroordelen, seksisme en het patriarchaat.

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijver en performer die de kunst van storytelling probeert te redden van de mediatisering en verdoemenis. Ook tijdens het seizoen 22-23 is ze een van de huismakers bij NTGent, dat haar drie meest recente voorstellingen herneemt: Short of Lying, Killjoy Quiz en Ferox Tempus.