FILMLAB IN MOSUL: kortfilms gaan in première | NTGent
Dafce966 35B2 464D 8Cef 8F38E060A632

FILMLAB IN MOSUL: kortfilms gaan in première

| 9 februari 2022
Met de vertoning aan familie van de negen kortfilms gemaakt door de studenten zelf, is in Mosul een einde gekomen aan het eerste deel van het Unesco- en NTGent-project daar. De vertoning was tegelijk het begin van het nieuwe FILMLAB in de Iraakse stad.

Een Belgisch-Irakees team van filmdocenten begon in augustus 2021 in Mosul met de opleiding van twintig studenten uit het lokale Institute of Fine Arts. Een project opgezet door NTGent en mogelijk gemaakt met de financiële steun van Unesco en de Europese Unie.

De aspirant-filmmakers kregen les in cameratechnieken, scenario's schrijven, monteren,... met als eindresultaat negen kortfilms die ze van start tot aftiteling helemaal zelf maakten. Ze kregen  nieuwe vaardigheden aangeleerd om de buitenwereld hun verhaal te vertellen, en dat van hun door oorlog geteisterde stad.

Tijdens een ontroerende samenkomst begin februari zijn de kortfilms voor het eerst getoond aan de studenten zelf, en hun familie. Al het technische materiaal dat gebruikt werd voor de creatie van de kortfilms is, zoals voorzien, in Mosul achtergebleven. Het materiaal is het fundament van het nieuwe FILMLAB in de stad, een onderdeel van het Institute of Fine Arts.

(lees verder onder de video)Het FILMLAB staat ter beschikking van de lokale gemeenschap, en de filmmakers in en rond Mosul. Het moet dé referentie worden voor iedereen die geïnteresseerd is in films maken, en een plek voor nieuwe lessenreeksen in de nabije en verre toekomst.

De samenwerking tussen NTGent en zijn partners in Mosul begon al in 2018 en gaat de komende jaren onverminderd verder, te beginnen met een vertoning van de kortfilms voor het grote publiek midden maart, opnieuw in samenwerking met Unesco. Een eerste kans voor de jonge makers om hun werk te tonen aan de wereld.

Gerelateerde producties

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil