Faustin Linyekula

Première Histoire(s) du Théâtre II (Faustin Linyekula) geschrapt door de weigering van visa aan Congolese acteurs/ dansers

| 18 January 2019
NTGent ziet zich genoodzaakt de wereldpremière van Histoire(s) du Théâtre II, een moderne dansvoorstelling van de internationaal vermaarde Congolese choreograaf Faustin Linyekula te schrappen, omdat aan vier Congolese dansers/acteurs visa om naar België af te reizen werden geweigerd.

De première van Histoire(s) du Théâtre II, voorzien op 21/02/2019 in NTGent-Minard, en de 7 daaropvolgende voorstellingen in Gent (22/2-14/3) worden verplaatst naar een nog te bepalen  periode, waarschijnlijk in het seizoen 2019-2020. Ook de voorziene speeldata in Brussel (Kaaitheater, 1 en 2/3), Rotterdam (Schouwburg, 9/3), Amsterdam (ITA, 20/3) en Wiener Festwochen (10/5-16/6) worden verplaatst.

​In het geboortejaar van Faustin Linyekula (1974) richtte Zaïre het ‘Ballet National du Zaïre’ op, een dansinstelling geïnspireerd op de klassieke balletgezelschappen in Europa en Rusland. Dit gegeven is één van de vertrekpunten van Histoire(s) du Théâtre II, drie leden van dit nationale ballet maken deel uit van de productie. Het zijn deze drie – ondertussen bejaarde – dansers wiens visum om naar België te komen geweigerd is geworden, net als dat van acteur Papy Maurice Mbwiti .

Uiteraard is de weigering een rechtstreeks gevolg van de sluiting van het Schengen huis in Kinshasa, in januari 2018. NTGent probeerde het voorbije jaar langs alle mogelijke wegen om voor de vier voor deze productie essentiële acteurs alsnog een uitreisvisum naar België te verkrijgen. De ambassade van België in Kinshasa werd gecontacteerd, later ook die van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeide zich met de zaak, en ook Minister van Cultuur Sven Gatz legde zijn gewicht in de schaal. Helaas zonder resultaat. Faustin Linyekula, centrale gast van Holland Festival 2019,  en diens manager probeerden vanuit hun uitvalsbasis Kisangani aan een alternatieve piste te werken die erin bestond met de hele cast (vier Congolese dansers/acteurs en Oscar Van Rompaey) in Kigali, Rwanda te repeteren, en van daaruit naar België te reizen. Ook deze piste bleek niet haalbaar. Voor 12 voorstellingen van de speelreeks (8 in NTGent tussen 21/02 en 14/03 (waaronder de wereldpremière op 21/02, tevens één van de openingsproducties van het Same Same But Different-festival), 2 in Kaaitheater op 1 en 2/03, 1 in Rotterdam op 9/3 en 1 in Amsterdam op 20/3) wordt nu naar andere speeldata gezocht, waarschijnlijk in het volgende seizoen.

Er wordt nu naar gestreefd de wereldpremière van Histoire(s) du Théâtre II op het Festival d’Avignon 2019 te laten plaatsvinden.

In het kader van het Same Same But Different- festival zal hierover een debat georganiseerd worden tussen Faustin Linyekula, Milo Rau en een nader te bepalen politicus (21/02 – 18u – Minard). Meer info daarover volgt.