living apartment together | NTGent

living apartment together

Gezelschap BERLIN, huisartiest bij NTGent, viert zijn 20e verjaardag met een gloednieuwe voorstelling. Die vertelt op ingenieuze wijze het buitengewone leven van de bewoners van een flatgebouw.

MAKERS

Yves Degryse / BERLIN & NTGent

PREMIÈRE

8 mei 2025

SYNOPSIS

Know thy neighbour... Living Apartment Together   speelt zich af bij schemering in de stad. Een groep toeschouwers kijkt met een koptelefoon op gebiologeerd naar de zijgevel van een appartementsblok. Op een levensgrote projectie ontvouwen zich taferelen die de ontroerende schoonheid van ons alledaagse be­staan in de verf zetten.

Op magische wijze opent de gevel van een appartementsblok zich als een blik sardientjes. De koptelefoon plaatst je het ene moment in het midden van het gebeuren en geeft je vervolgens het gevoel dat je aan het meeluisteren bent vanop een afstand, met rondom het leven in de stad dat voortraast.

Living Apartment Together   is geïnspireerd op Georges Perecs fascinerende roman Het leven, een gebruiksaanwijzing. Voor het script neemt regisseur Yves Degryse, artistiek leider bij NTGent en BERLIN, in verschillende steden interviews af en verwerkt die tot scenario’s samen met Angelo Tijssens die als scenarist o.a. meewerkte aan de films Girl en Close van Lukas Dhont.

Living Apartment Together   gaat over kantel­punten, onzichtbare synchroniciteit en het besef dat elk begin niet meer is dan een vervolg.

PERSQUOTES

(over eerdere producties)

✒ "De geniale theaterfilm The making of Berlin  overdondert van begin tot eind" 
--- De Standaard ***** /// Top tien beste voorstellingen van 2022

✒ "Op onnavolgbare wijze komt in deze productie alles samen waarin BERLIN uitblinkt: een slim spel met feit en fictie, documentair theater en muziek"
--- De Morgen over The making of Berlin /// Top tien beste voorstellingen van 2022

✒ "True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding
en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak?"
--- Trouw (NL) ***** over True Copy

✒ "The making of Berlin  is een overrompelende en aangrijpende ode aan de kracht van verhalen, en hoe die mensen boven zichzelf kunnen uittillen en samenbrengen"
--- Etcetera

✒ "Aan theatergroep Berlin danken wij intussen een van de belangwekkendste
producties van dit jaar"
--- Volkskrant (NL) ***** over The Making of Berlin

✒ "Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan"

--- De Standaard ****

✒ "BERLIN verheft non-communicatie tot kunst"
--- Volkskrant (NL) over Tagfish

4 Yves Degryse C Michiel Devijver

BIOGRAFIE

Yves Degryse (°1977) is artistiek leider van BERLIN, het gezelschap dat hij in 2003 samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz opricht. Hij vormt daarnaast, samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı, sinds oktober 2023 de artistieke leiding van NTGent.

Lees zijn volledige biografie hier

OVER BERLIN

"Gewapend met camera’s, interviewtechnieken, montagetafels én acteurs, portretteert BERLIN de werkelijkheid zoals een schilder dat vroeger deed: met net iets meer kleur, gevatte invalshoeken en een penseelzetting die een kritische ondertoon verraadt"
--- Knack Focus

BERLIN is in 2003 opgericht door artistiek leider Yves Degryse, samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz. Yves Degryse vormt sinds oktober 2023 samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı ook de nieuwe artistieke leiding van NTGent. BERLIN schuift mee in bij het stadstheater als huismaker.

Vanaf het begin positioneert BERLIN zijn werk op het snijpunt van documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekt het vanuit de werkelijkheid. In de uitwerking beperkt BERLIN zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie,...

In 2024 viert BERLIN zijn twintigjarig bestaan. De fundamenten voor het gezelschap werden gelegd in 2003 maar het was op 26 oktober 2004 dat Jerusalem, BERLINs eerste productie, het licht zag in Vooruit (Gent).

Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil