Barbara Raes | NTGent
Imgl6437 Druk C Michiel Devijver2
Vanaf eind 2023 treedt Barbara Raes samen met Melih Gençboyacı en Yves Degryse aan als nieuwe artistieke leiding van NTGent. Binnen die samenwerking neemt Raes de rol van curator op zich.

Barbara Raes werkte sinds 2000 als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en 404. In 2014 nam ze tijd om zich te herbronnen en te heroriënteren. Ze volgde een opleiding als begeleider van afscheidsrituelen bij Green Fuse in Totnes (UK). Als onderzoeker (2015-2018) aan het KASK, School of Artsontwikkelde zich met deze kennis en ervaring tot unieke verbinder tussen kunst, zorg, afscheid en rituelen.

Barbara was gastcurator van Theater Aan Zee #2018, waarvoor ze Zon dag kind ontwikkelde. Dit ritueel voor kinderen met een grote verlieservaring werd sindsdien jaarlijks uitgevoerd op verschillende plaatsen (o.a. op de Boekentoren van Gent). In 2019 cureerde Barbara samen met Colin Van Eeckhout (Amenra) het programma Amen & Beyond. Een tiendaagse rond rouw en verlies met een groot vuurritueel in het Citadelpark als eindpunt. Barbara Raes organiseerde de voorbije jaren ook het internationale (Berlijn, Amsterdam, Dublin, Antwerpen en Brussel) programma U.Loss, waarin ze kunstenaars coacht tot het maken en uitvoeren van eigen afscheidsrituelen.

Naast de publieke rituelen en het curatorschap richtte Barbara haar privépraktijk Beyond The Spoken op. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies creëert ze samen met kunstenaars afscheidsrituelen voor de grote en kleine kantelmomenten in het leven (ontslag, operatie, scheiding,…). Haar privépraktijk is bekend omwille van het duurzaam karakter en de artistieke invalshoek.

In NTGent wil Barbara haar praktijk naar de wereld openplooien. Vanuit de overtuiging dat het helende, verbindende en zorgende een belangrijk en impactvol onderdeel uitmaakt van het Stadstheater van de Toekomst.

Barbara Raes

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren