Imgl6515 Druk C Michiel Devijver
Vanaf eind 2023 treedt Melih Gençboyacı samen met Barbara Raes en Yves Degryse aan als nieuwe artistieke leiding van NTGent. Binnen die samenwerking neemt Gençboyacı de rol van ontwikkelaar op zich.

Melih Gençboyacı studeerde theater aan de Academie voor de Schone Kunsten van de Dokuz Eylül Universiteit in Turkije en Mime aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij begon zijn carrière als acteur in Turkije. Als performer en maker was hij werkzaam in zowel het Nederlandse als internationale kunstenveld. Hij was een van de medeoprichters van Schwalbe en Copycats. Met Schwalbe speelt hij de voorstelling 'Till we die' telkens om de vijf jaar, tot alle leden van het collectief zijn overleden.

Als curator van The Embassy Series richtte Gençboyacı zich op het herdenken van de betekenis van burgerschap, wat onvermijdelijk beladen is met zijn eigen ervaring in de diaspora. Hij nodigt denkers en kunstenaars uit die worstelen met de betekenis van grenzen – zowel geografische als artistieke, disciplinaire, ontologische, intellectuele, affectieve en seksuele.

De voorbije jaren was Gençboyacı ook Artistieke Coördinator/Curator bij Productiehuis Theater Rotterdam, waar hij ruimte creëerde voor de doorontwikkeling van nieuwe generatie makers, vanuit een lokale basis in Rotterdam maar met (inter)nationale vertakkingen. Daarnaast heeft hij zich omgeschoold tot vertrouwenspersoon.

Gençboyacı is tevens trots artistiek kernlid bij de regieopleiding van de Academie voor Theater & Dans en is betrokken als adviseur en mentor bij verschillende kunstorganisaties binnen en buiten Nederland.

Melih Gençboyacı