Zo maak je Pain à la Grecque! | NTGent
PAIN2

Zo maak je Pain à la Grecque!

| 30 april 2024
Cultuur voedt, maar misschien krijg je ook wel honger van ALL GREEKS FESTIVAL. Daarom delen we graag het recept van de beroemde Gentse bakker Bloch voor de meest toepasselijke snack: Pain à la Grecque!

Wat heb je nodig? (voor 8 stuks)

✓ 160 g tarwebloem
✓ 60 g koude volle melk
✓ 30 g losgeklopt ei
✓ 10 g verse gist
✓ 60 g ongezouten boter op kamertemperatuur
✓ 10 g kristalsuiker
✓ 2,5 g zout
✓ 2,5 g kaneel
✓ Voor de afwerking: 200 g glanzende decoratiesuiker, en een mengsel van 100 g bruine suiker met 100 g kristalsuiker
✓ 2 bakplaatjes van 30 op 40 cm bekleed met bakpapier

Zo maak je het!

🏺 Warm de oven voor tot 200 °C.
🏺  Doe de gist in een kom en roer glad met de melk en het ei.
🏺  Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot een deegje.
🏺  Kneed met je handpalm het deeg een beetje verder op de werktafel tot je geen
stukjes boter meer ziet. Het deeg is kleverig. Voeg vooral geen extra bloem toe!
🏺 Verdeel het deeg in vier porties van 80 gram. 
🏺  Strooi de decoratiesuiker uit op een propere handdoek.
🏺 Rol de stukjes deeg langzaam uit in de suiker tot ze ongeveer 35 cm lang zijn.
🏺 Verwijder de korrelsuiker en giet dan het mengsel van bruine en witte suiker
op de handdoek. Leg er de repen deeg op en rol die met een deegrol plat tot
een lap van 8 op 35 cm. Draai de deeglap af en toe eens om in de suiker.
🏺 Leg het deeg op het bakpapier en snijd middendoor.
🏺 Bak de pain à la grecque 10 tot 12 minuten af in een oven van 200 °C.
🏺 Laat de koeken op de bakplaat voldoende afkoelen alvorens om te draaien.
🏺 Snij de koek in kleine stukjes en deel ze met andere bezoekers. Smakelijk!

Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren