Kay Sara | NTGent
Kay Sara Antigone

Kay Sara werd in 1996 geboren en  groeide op in Lauaretê, in de Braziliaanse deelstaat Amazonas, nabij de grens met Colombia. Haar vader behoort tot de inheemse volksstam van de Tariana, haar moeder tot die van de Tukano. Op haar zevende trok ze met haar familie naar Manaus, waar ze nog datzelfde jaar haar eerste film draaide.

Als jonge activist en performer zet Kay Sara zich sindsdien in de openbare ruimte en het Braziliaanse cultuurleven in voor een passende vertegenwoordiging van de inheemse bevolking, hun levenswijze en hun mythologische grondbeginselen, en voor het behoud van hun leefomgeving tegen de dreiging van de mijnbouwbedrijven en de agribusiness.

Acteren is een sleutelelement voor de politieke betrokkenheid van Kay Sara, en kent een lange traditie in haar familie. Sedert haar grootouders meespeelden in de film Brincando Nos Campos Do Senhor (1991) van Hector Babenco, waren haar ouders en haar familie in tal van films over de inheemse volkeren van het Amazonegebied te zien.

Kay Sara werkte mee aan speelfilms en televisieseries als Un giorno devi andare van Giorgio Diritti (2013) en Antes o tempo não acabava van Sergio Andrade en Fábio Baldo (2016). In 2018 verliet ze Manaus om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en ervaringen. Momenteel leeft ze in Sao Paulo en werkt ze met verschillende theatercollectieven. In 2018 maakte ze haar eerste soloperformance, PÊ'TÍA'NÃWE-EXTERMÍNIO.

-- update mei 2020

Kay Sara

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst