ALL GREEKS FESTIVAL

Dompel jezelf van 1 mei tot 23 juni bij dageraad onder in de aangrijpende wereld van de Griekse tragedie. Welkom bij ALL GREEKS FESTIVAL, het onmisbare gratis stadsfestival vol cultureel vuurwerk.

Filters
2
Optocht

Parade van Vuur en Overvloed / Prometheus geketend

VIERNULVIER en vele partners
woensdag 01.05.24
De Krook (start)

De Parade van Vuur en Overvloed  opent ALL GREEKS FESTIVAL, een viering gewijd aan Dionysos en Prometheus.

Uur: 09:00
/
MEER INFO

Samen met VIERNULVIER, talrijke stedelijke partners en kunstenaars opent NTGent het ALL GREEKS FESTIVAL met de kleurrijke, carnavaleske Parade van Vuur en Overvloed. Net als de processie die het theaterfestival in het antieke Athene opende, is deze parade gewijd aan Dionysos, de Griekse god van de tragedie, van overvloed en vervoering, van wijn, wellust en wanorde. Een groot feest voor alle Gentse saters en bacchanten.

Wandel mee met alle deelnemers aan het festival! Zing en dans met de koren van laGeste en Mais Quelle Chanson! De stoet voert ons van De Krook, waar tragedieteksten bewaard worden, naar de agora van Sint-Baafs. Voor de stadschouwburg gaat het festival officieel van start met het ontsteken van een Olympische vlam, die later naar alle wijken van het festival reist.

In de ochtendschemering (5:30 uur), nog voor de Parade, verbeeldt performancekunstenaar Ruben Mardulier de mythe van de rebelse titaan Prometheus. Onder een opkomende zon verspreidt hij het heilige vuur van Prometheus over de hele polis. Zodat we allemaal een tikkeltje Prometheus worden: rebelse, zorgzame beschermers van mens én planeet.

2
Performance

Klaagzang voor het Eurovisiesongfestival

Action Zoo Humain
vrijdag 03.05.24
Boekentoren

I ❤️ Eurosong!? Via Perzen, de oudste tragedie, toetsen we onze empathie voor landen in conflict.

Uur: 09:00
NL
MEER INFO

Aischylos’ Perzen  is de alleroudste tragedie, het begin van de westers canon. Het stuk verhaalt over de Grieks-Perzische oorlog vanuit het perspectief van het verliezende kamp. Uit empathie met de Perzische aartsvijand of als verholen Griekse propaganda? Vanuit die invalshoek heft Action Zoo Humain, artist in residence bij NTGent, een klaagzang aan, om te onderzoeken of ook het Eurovisiesongfestival dat empathische potentieel heeft. Het festival draagt waarden als medemenselijkheid en verbroedering hoog in het vaandel. Maar op welke manier ervaren we vandaag nog empathie met landen in oorlog en conflict door die liedjeswedstrijd?

Voor ALL GREEKS FESTIVAL maakt Action Zoo Humain een alternatieve versie van zijn gloednieuwe voorstelling PERZEN: triomf van empathie  die op 20 juni in première gaat bij NTGent.

2
Optocht

EXHAUST / ajax

Kris Verdonck / A Two Dogs Company
zaterdag 04.05.24
Kinderrechtenplein (start)

De executie van de allerlaatste verbrandingsmotor, op het altaar van de ecologische catastrofe.

Uur: 10:00
/
MEER INFO

Welkom bij de wereldpremière van EXHAUST / Ajax: de executie van de allerlaatste verbrandingsmotor! De explosie van het hart van een monsterachtige vrachtwagen! De terdoodveroordeelde wordt door zijn rechters op een kar van het Kinderrechtenplein naar het Sint-Baafsplein getrokken. Daar wordt het vonnis voorgelezen en voltrokken. De verbrandingsmotor wordt geofferd op het altaar van de ecologische catastrofe.

Onderweg houdt de processie halt op plekken waar in het middeleeuwse Gent publieke terechtstellingen plaatsvonden of waar de verbrandingsmotor onherstelbare schade aanrichtte, zoals aan schoolpoorten en op drukke kruispunten. Samen met Gentse burgers en klimaatactiegroepen draagt de processie de tomeloze drang naar economische groei en vooruitgang ten grave. Even verblind en zelfdestructief als de eerzuchtige held Ajax gaat de op hol geslagen motor ten onder aan zijn tragische tunnelvisie.

2
Reflectie

De verering voorbij / Ifigeneia in Tauris

Diverse gasten
zondag 05.05.24
Binnentuin LUCA

Wie willen we vandaag nog als Griekse god vereren? Wat met ons Gents Erfgoed?

Uur: 11:00
NL
MEER INFO

In Euripides’ Ifigeneia in Tauris  zendt de god Apollo Orestes naar de ‘barbaarse’ Tauriërs, om er met de hulp van zijn zus Ifigeneia het standbeeld van de godin Artemis te stelen. Ze dienen het beeld naar het ‘beschaafde’ en ‘superieure’ Griekenland te brengen.

Geïnspireerd door deze tragedie wisselen we ideeën uit over de toekomst van Gents erfgoed. Wie willen we vandaag nog als een Griekse god vereren of op een piëdestal plaatsen als een tragische held? Wat willen we zeker bewaren en doorgeven aan de volgende generaties? Welke stempel drukken de migratiegeschiedenis en het koloniale verleden van onze stad daarop?

Toon volledige kalender
ALL GREEKS FESTIVAL

OVER HET FESTIVAL

Lees het 'mission statement'.

ALL GREEKS FESTIVAL

PRAKTISCHE INFO

Alle handige tips op een rij.

ALL GREEKS FESTIVAL

VOLG VAN DICHTBIJ

Mis geen enkele update.