ALL GREEKS FESTIVAL | NTGent

ALL GREEKS FESTIVAL

Dompel jezelf van 1 mei tot 23 juni bij dageraad onder in de aangrijpende wereld van de Griekse tragedie. Welkom bij ALL GREEKS FESTIVAL, het onmisbare gratis stadsfestival vol cultureel vuurwerk.

Filters
13
Performance

Filoktetes

De Roovers, UGent & UZ Gent
zaterdag 25.05.24
Strandje Houtdok

Hoe gaan we om met ziekte en (onzichtbaar) lijden? Kan samen lezen helpen?

Uur: 11:00
NL
MEER INFO

In Filoktetes  van Sophocles wordt een Griekse held gebeten door een slang op weg naar Troje. Hij klaagt, zijn wonde ettert en stinkt, en hij wordt achtergelaten door de oorlogszuchtige Grieken op een onbewoond eiland. Na tien jaar oorlog keert zijn aartsvijand, de slinkse machiavellist Odysseus, terug naar het eiland. Een orakel heeft voorspeld dat de Grieken pas zullen zegevieren als Filoktetes met hen meestrijdt. Zal die verbitterd op het eiland achterblijven en verder wegrotten, of toch als een gevierde held naar Troje trekken?

Tijdens een traject van vijf avonden leest theatercollectief de Roovers de tragedie, samen met studenten en docenten van de UGent, zorgverleners en (voormalige) patiënten van het UZ Gent. Hoe gaan we om met ziekte en (onzichtbaar) lijden? Met het isolement van zij die achterblijven in ziekenhuiskamers? Met eenzaamheid, machteloosheid en woede? Wie helpt? Wat helpt? Kan samen lezen helpen? 

13
Voorstelling

Women in Troy, as told by our mothers

Dood Paard & Tiago Rodrigues
zondag 26.05.24
Voorhavenpark - De Pergola

De (hedendaagse) Trojaanse oorlog, vanuit het perspectief van vrouwen en moeders.

Uur: 11:00
EN, UA, NL
MEER INFO

Women in Troy, as told by our mothers  vertelt het verhaal van de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van vrouwen en in het bijzonder vanuit dat van moeders. De Portugese theatermaker en -schrijver Tiago Rodrigues schreef de tekst, gebaseerd op verschillende versies van de Griekse mythe, op wereldgebeurtenissen die nog vers in het collectieve geheugen liggen, en op verhalen van hemzelf en de vier theatermakers.

Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythologische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.

7
Voorstelling

I WENT TO TROY AND ALL I GOT WAS ANOTHER GREEK TRAGEDY

Pleun van Engelen & Jonathan Michiels
dinsdag 28.05.24
Standaertsite

Op zoek naar waarheid in een post-truth society vol wantrouwen en complotdenken. Geïnspireerd op de mythes rond Andromache.

Uur: 10:30
NL
MEER INFO

Vanuit haar verlangen naar waarheid in een 'post-truth society' vol 'alternative facts'  en 'fake news' duikt theatermaker Pleun van Engelen in de mythes rond Andromache. Tegenover haar plaatst Van Engelen Achilles’ zoon Neoptolemos, vertolkt door Jonathan Michiels. De personages kijken erg verschillend terug op de Trojaanse oorlog. Ze balanceren onophoudelijk op het slappe koord tussen feit en fictie. Een relatie of zelfs maar een gesprek lijkt volstrekt onmogelijk geworden.

Waar kan je nog zin en betekenis vinden als je voortdurend botst op de onvermurwbare muren van wantrouwen en complotdenken?

7
Muziektheater

Helena

Ali Can Ünal / Jong Gewei & De Ledebirds
woensdag 29.05.24
Standaertsite

Theatrale dodenspelen over schoonheid, lotsbestemming en misleiding.

Uur: 13:30
NL
MEER INFO

Even divers als de Gentse deelgemeente Ledeberg zelf, is de muziekgroep Ledebirds die vijftien muzikanten afvaardigt, volwassenen en kinderen samen voor een concert op de Standaert-site. De muzikanten leiden het publiek naar een ruimte waar de acteurs van Jong Gewei, begeleid door een ceremoniemeester, ‘dodenspelen’ naspelen.

De makers laten zich voor deze performance inspireren door oude Anatolische en Griekse geloofsovertuigingen en rituelen, én door thema’s uit Euripides’ tragedie Helena  zoals schoonheid, barbaarsheid, bedrog, lot en kansen.

De spelers zijn Aleks Nasipyan, Odile Versele, Ivana Holubova en Alexia Nutter.

Toon volledige kalender
ALL GREEKS FESTIVAL

OVER HET FESTIVAL

Lees het 'mission statement'.

ALL GREEKS FESTIVAL

PRAKTISCHE INFO

Alle handige tips op een rij.

ALL GREEKS FESTIVAL

VOLG VAN DICHTBIJ

Mis geen enkele update.

Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil