Yves Degryse | NTGent
Imgl6465 Druk C Michiel Devijver
Vanaf eind 2023 treedt Yves Degryse samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı aan als nieuwe artistieke leiding van NTGent. Binnen die samenwerking neemt Degryse de rol van maker op zich.

Yves Degryse (Oudenaarde,°1977) kreeg zijn opleiding als acteur bij Toneelschool Dora van der Groen (Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen) waar hij in 2000 afstudeerde. Als acteur was hij onder meer te zien in producties van NTGent, SkaGeN (co-stichter) en Comp. Marius.

In 2003 was Degryse medeoprichter van het theatergezelschap BERLIN. Van bij het begin vertrok het gezelschap vanuit een documentair en interdisciplinair karakter en wordt het beschouwd als een pionier in het internationaal documentair theater. De basis van de creaties lagen onder meer in Jeruzalem, de Noordpool, Bonanza en Tsjernobyl.

BERLIN kende in 2006 haar internationale doorbraak met de voorstelling Bonanza. De afgelopen 20 jaar toerde het gezelschap wereldwijd met 13 creaties in 28 landen. In 2013 ontving BERLIN de Total Theatre Award op het Edinburgh Festival en in 2016 de Vlaamse Cultuurprijs (de Ultimas).

Vier voorstellingen werden geselecteerd voor het Theaterfestival: BonanzaLand’s End, True Copy en dit jaar The making of Berlin.Naast de scene was Degryse de afgelopen jaren te zien in films van Felix Van Groeningen, en Tv reeksen als de Callboys en Chantal.

Met BERLIN als nieuwe huisartiest zal Degryse de komende jaren nieuw werk produceren bij NTGent. Op dit moment staat alvast our private lives  gepland in 2025.

Yves Degryse

Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil