living apartment together (LAT)

De nieuwe locatievoorstelling van Yves Degryse, artistiek leider bij BERLIN en NTGent, verhaalt op een ingenieuze manier het bijzondere leven van de bewoners van een appartementsblok. Over kantelpunten, synchroniciteit zonder dat we het zelf zien en het besef dat elk begin niet meer is dan een vervolg.

MAKERS

Yves Degryse / BERLIN & NTGent

PREMIÈRE

Voorzien in mei 2025.

SYNOPSIS

In de stad staat een tribune opgesteld, gericht op de zijgevel van een appartementsblok. Op de totale zijgevel zien we een videoprojectie van… de totale zijgevel. Deze opent zich en we zien de binnenkant van het appartementenblok, vooraf gefilmde interieurs van de appartementen op de verschillende verdiepingen. Het publiek neemt plaats op de tribune voor het huis en krijgt een koptelefoon. De koptelefoon is het ticket om de voorstelling te zien, het leven in de straat gaat intussen gewoon door.

Deze nieuwe locatievoorstelling van Yves Degryse krijgt de komende jaren vorm – met een resem 'pre-creaties' of voorstudies in verschillende steden – en zal in première gaan in mei 2025. De voorstelling is gebaseerd op de raamvertelling binnen Georges Perecs fascinerende roman Het leven, een gebruiksaanwijzing.

living apartment together  speelt zich af twee uur voor de plotse dood van Mr. Aaboud, die op
de derde verdieping woont
. Mr. Aaboud, fervent puzzelaar, was net bezig de laatste hand te
leggen aan de voltooiing van zijn puzzel bestaande uit 5.000 stukken. Op zich geen bijzonder
detail, ware het niet dat de puzzel een exacte kopie is van de interieurs van de zes
appartementen en de situaties die zich twee uur voor zijn dood afspeelden in die verschillende
appartementen.

Voor het script neemt Degryse na uitgebreide research in verschillende steden interviews af van bewoners met een bijzonder verhaal. De interviews worden telkens verwerkt tot een scenario voor een van de appartementen. De geïnterviewden spelen hun eigen gescript verhaal; scripted reality van aparte verhalen van bewoners die toch met elkaar verbonden zijn.

living apartment together  gaat over kantelpunten, synchroniciteit zonder dat we het zelf zien en het besef dat elk begin niet meer is dan een vervolg.

CREDITS

concept en regie: Yves Degryse / script: Yves Degryse, Angelo Tijssens / artistiek advies: Beyond The Spoken/Barbara Raes / productie NTGent: BERLIN / coproductie: te bevestigen

Met de steun van de Vlaamse Overheid.

PERSQUOTES

(over eerdere producties)

✒ "De geniale theaterfilm The making of Berlin  overdondert van begin tot eind" 
--- De Standaard ***** /// Top tien beste voorstellingen van 2022

✒ "Op onnavolgbare wijze komt in deze productie alles samen waarin BERLIN uitblinkt: een slim spel met feit en fictie, documentair theater en muziek"
--- De Morgen over The making of Berlin /// Top tien beste voorstellingen van 2022

✒ "The making of Berlin  is een overrompelende en aangrijpende ode aan de kracht van verhalen, en hoe die mensen boven zichzelf kunnen uittillen en samenbrengen"
--- Etcetera

✒ "Aan theatergroep Berlin danken wij intussen een van de belangwekkendste
producties van dit jaar"
--- Volkskrant (NL) ***** over The making of Berlin

✒ "True Copy  zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding
en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak?"
--- Trouw (NL) ***** over True Copy

✒ "Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan"
--- De Standaard ****

✒ "BERLIN verheft non-communicatie tot kunst"
--- Volkskrant (NL) over Tagfish

4 Yves Degryse C Michiel Devijver

BIOGRAFIE

Yves Degryse (°1977) is artistiek leider van BERLIN, het gezelschap dat hij in 2003 samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz opricht. Hij vormt daarnaast, samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı, sinds oktober 2023 de artistieke leiding van NTGent.

Sinds 2022 zet Degryse solo de artistieke lijn uit bij BERLIN, met The making of Berlin  als eerste wapenfeit. Tegelijk creëerde hij binnen het gezelschap ruimte voor het ondersteunen van jonge makers, twee associate artists die elk binnen BERLIN een project realiseren.

Degryse maakte van 2000 tot 2009 ook deel uit van het theatercollectief SKaGeN. Hij volgde een acteursopleiding bij Dora van der Groen en speelde bij verschillende gezelschappen (De Queeste, De Onderneming, De Maan, Comp. Marius). Naast zijn werk in het theater is hij ook regelmatig te zien op televisie en in films (Chantal, Callboys, De Helaasheid der Dingen,
Broken Circle Breakdown, etc).

OVER BERLIN

"Gewapend met camera’s, interviewtechnieken, montagetafels én acteurs, portretteert BERLIN de werkelijkheid zoals een schilder dat vroeger deed: met net iets meer kleur, gevatte invalshoeken en een penseelzetting die een kritische ondertoon verraadt"
--- Knack Focus

BERLIN is in 2003 opgericht door artistiek leider Yves Degryse, samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz. Yves Degryse vormt sinds oktober 2023 samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı ook de nieuwe artistieke leiding van NTGent. BERLIN schuift mee in bij het stadstheater als huismaker.

Vanaf het begin positioneert BERLIN zijn werk op het snijpunt van documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekt het vanuit de werkelijkheid. In de uitwerking beperkt BERLIN zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie,...

In 2024 viert BERLIN zijn twintigjarig bestaan. De fundamenten voor het gezelschap werden gelegd in 2003 maar het was op 26 oktober 2004 dat Jerusalem, BERLINs eerste productie, het licht zag in Vooruit (Gent).