living apartment together (LAT) | NTGent

living apartment together (LAT)

Het nieuwe filmproject op locatie van Yves Degryse, artistiek leider bij BERLIN en NTGent, verhaalt op een ingenieuze manier het bijzondere leven van de bewoners van een appartementsblok. Over kantelpunten, onzichtbare synchroniciteit en het besef dat elk begin niet meer is dan een vervolg.

MAKERS

Yves Degryse / BERLIN & NTGent

PREMIÈRE

8 mei 2025

SYNOPSIS

'Know thy neighbor'… Living Apartment Together  speelt zich af bij schemering in de stad. Een groep toeschouwers kijkt met een koptelefoon gebiologeerd naar de zijgevel van een appartementsblok. In zes appartementen ontvouwen zich taferelen die de ontroerende schoonheid van ons alledaagse bestaan in de verf zetten. Sommige bewoners kennen elkaars diepste zielenroerselen of horen door de dunne muren de kleine en grote drama’s die zich bij de buren afspelen. Anderen houden het bij een beleefd knikje bij het kruisen in de trappenhal.

In dit nieuwe technologisch hoogstandje van BERLINs Yves Degryse, kersvers co-artistiek directeur van NTGent, speelt videoprojectie een belangrijke rol. Op magische wijze opent de gevel van een appartementsblok zich en zien we wat er zich in de verschillende appartementen afspeelt. Er wordt in- en uitgezoomd, wisselend tussen delicate miniatuurtjes en wide-screen actie. Een koptelefoon plaatst je het ene moment in het midden van het gebeuren en geeft je vervolgens het gevoel dat je aan het meeluisteren bent vanop een afstand, rondom je raast het leven in de stad voort. Flatbewoners stappen uit de projectie stappen en observeren zichzelf vanop een afstand of slaan op straat een babbel.

Living Apartment Together  gaat in première op 8 mei 2025 en is geïnspireerd op Georges Perecs fascinerende roman Het leven, een gebruiksaanwijzing. Dit nieuwe filmproject op locatie speelt zich af twee uur voor de plotse dood van een van de bewoners van het appartementsblok, een fervent puzzelaar die net de laatste hand legde aan wat een kopie blijkt te zijn van de zes appartementen en de situaties die zich er afspelen op dat eigenste moment.

Voor het script neemt Degryse in verschillende steden interviews af van mensen met een bijzonder verhaal. Hij verwerkt ze tot scenario’s voor de verschillende appartementen, samen met Angelo Tijssens, die eerder als scenarist meewerkte aan o.a. de voor een Oscar genomineerde film Close  van Lukas Dhont. Living Apartment Together  drijft op die manier op scripted reality, met aparte verhalen van bewoners die toch met elkaar verbonden zijn.

Living Apartment Together  is uiterst geschikt om te toeren, op elke nieuwe plek worden een twintigtal mensen uit de buurt gecast in de rol van de bewoners. De kostuums gaan mee op tour en krijgen in elke stad nieuwe eigenaars.

CREDITS

concept en regie: Yves Degryse / script: Yves Degryse, Angelo Tijssens / artistiek advies: Beyond The Spoken/Barbara Raes /muziekcompositie: Peter Van Laerhoven / geluidsontwerp: Winne Clement / productie NTGent: BERLIN / coproductie: te bevestigen

Met de steun van de Vlaamse Overheid.

PERSQUOTES

(over eerdere producties)

✒ "De geniale theaterfilm The making of Berlin  overdondert van begin tot eind" 
--- De Standaard ***** /// Top tien beste voorstellingen van 2022

✒ "Op onnavolgbare wijze komt in deze productie alles samen waarin BERLIN uitblinkt: een slim spel met feit en fictie, documentair theater en muziek"
--- De Morgen over The making of Berlin /// Top tien beste voorstellingen van 2022

✒ "The making of Berlin  is een overrompelende en aangrijpende ode aan de kracht van verhalen, en hoe die mensen boven zichzelf kunnen uittillen en samenbrengen"
--- Etcetera

✒ "Aan theatergroep Berlin danken wij intussen een van de belangwekkendste
producties van dit jaar"
--- Volkskrant (NL) ***** over The making of Berlin

✒ "True Copy  zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding
en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak?"
--- Trouw (NL) ***** over True Copy

✒ "Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan"
--- De Standaard ****

✒ "BERLIN verheft non-communicatie tot kunst"
--- Volkskrant (NL) over Tagfish

4 Yves Degryse C Michiel Devijver

BIOGRAFIE

Yves Degryse (°1977) is artistiek leider van BERLIN, het gezelschap dat hij in 2003 samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz opricht. Hij vormt daarnaast, samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı, sinds oktober 2023 de artistieke leiding van NTGent.

Sinds 2022 zet Degryse solo de artistieke lijn uit bij BERLIN, met The making of Berlin  als eerste wapenfeit. Tegelijk creëerde hij binnen het gezelschap ruimte voor het ondersteunen van jonge makers, twee associate artists die elk binnen BERLIN een project realiseren.

Degryse maakte van 2000 tot 2009 ook deel uit van het theatercollectief SKaGeN. Hij volgde een acteursopleiding bij Dora van der Groen en speelde bij verschillende gezelschappen (De Queeste, De Onderneming, De Maan, Comp. Marius). Naast zijn werk in het theater is hij ook regelmatig te zien op televisie en in films (Chantal, Callboys, De Helaasheid der Dingen,
Broken Circle Breakdown, etc).

OVER BERLIN

"Gewapend met camera’s, interviewtechnieken, montagetafels én acteurs, portretteert BERLIN de werkelijkheid zoals een schilder dat vroeger deed: met net iets meer kleur, gevatte invalshoeken en een penseelzetting die een kritische ondertoon verraadt"
--- Knack Focus

BERLIN is in 2003 opgericht door artistiek leider Yves Degryse, samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz. Yves Degryse vormt sinds oktober 2023 samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı ook de nieuwe artistieke leiding van NTGent. BERLIN schuift mee in bij het stadstheater als huismaker.

Vanaf het begin positioneert BERLIN zijn werk op het snijpunt van documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekt het vanuit de werkelijkheid. In de uitwerking beperkt BERLIN zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie,...

In 2024 viert BERLIN zijn twintigjarig bestaan. De fundamenten voor het gezelschap werden gelegd in 2003 maar het was op 26 oktober 2004 dat Jerusalem, BERLINs eerste productie, het licht zag in Vooruit (Gent).

Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken