DE TIEN AXIOMA'S VAN 'ALL GREEKS' | NTGent
All Greeks Promobeeld Tijdelijk Horizontaal

DE TIEN AXIOMA'S VAN 'ALL GREEKS'

| 13 juni 2023
In mei en juni 2024 sluit NTGent zijn nieuwe seizoen af met het gratis en onmisbaar stadsfestival ALL GREEKS, te vatten in tien axioma's.

🏺 32 Tragedies

NTGent en talrijke partners gaan met alle 32 resterende Griekse tragedies aan de slag, zelfs met het buitenbeentje Rhesos (van een anonieme, obscure auteur).

🏺 32 Opvoeringen

Dit vermoedelijk compleetste klassieketragediefestival sinds Sophocles en co vindt plaats in mei en juni 2024. Iedere week komen er 4 verschillende tragedies aan bod. 8 weken × 4 tragedies = 32 opvoeringen.

🏺 Een ochtendritueel

De stukken worden telkens ergens tussen dageraad en brunchtijd opgevoerd, als een ochtend-ritueel van een zachtjesaan ontwakende stad. Het devies (hierbij Aristoteles vrijelijk parafraserend): eerst kunst, dan filosofie en pas dan werk.

🏺 In openlucht

De plekken waar de tragedies worden opgevoerd, bevinden zich in openlucht, in de publieke ruimte en in 4 verschillende buurten van Gent. Elke 2 weken trekt de karavaan van het festival naar een andere stadswijk.

🏺 Nie neute, nie pleuje

Lentezon of wolkbreuk: wij zullen doorgaan, onder het Gentse motto nie neute, nie pleuje. Indien nodig zorgt NTGent voor een locatie die beschutting biedt tegen weer en wind.

🏺 Carte blanche

De 32 partners hebben artistiek gesproken carte blanche. Ze kunnen voor een klassieke adaptatie of monoloog kiezen, maar evenzeer voor een ceremonie, debat, guerrilla-actie met politieke allure, lezing, raveparty, ritueel, video-installatie, enzovoort.

🏺 De moderne polis

Alle tragedies zijn gastproducties van NTGent. Het Gentse manifest is dus niet van toepassing. Zo is een eentalige, geënsceneerde lezing van een stuk door uitsluitend professionele spelers een optie. NTGent moedigt evenwel een zo groot mogelijke diversiteit en inclusiviteit aan, zowel inzake artistieke aanpak als wat betreft de deelnemers aan het stadsfestival. Zoveel mogelijk groepen en buurten van de moderne polis Gent zullen vertegenwoordigd zijn.

🏺 Interpretaties

Sommige stukken van NTGent en zijn stedelijke partners worden eveneens opgevoerd tijdens het reguliere seizoen en in het avondprogramma. Van die producties wordt gevraag om minstens een fragment of interpretatie (pakweg een concertante, debat of geënsceneerde lezing) in de ochtend en in openlucht met het festivalpubliek te delen.

🏺 Zoals bij de oude Grieken

NTGent is curator en organisator van het festival maar neemt niet de artistieke en productionele leiding van alle tragedies op zich. Die nemen de partners elk een stukje voor hun rekening. Wat technische ondersteuning betreft: iedereen bereddert zich zonder geluidversterkers en toneellicht, net zoals bij de oude Grieken. Er zal ook zonder noemenswaardige scenografie gespeeld worden, tenzij een partner en zijn technische ploeg daar zelf voor kiest.

🏺 Toegang is gratis

ALL GREEKS is een festival voor de stad, in de stad en door de stad. Het herinnert er ons aan hoe centraal theater in de democratie van het antieke Athene stond. En hoe centraal kunst vandaag nog kan staan in de stad, in de samenleving en in ieders leven.

Gerelateerde producties

Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren