Nieuwe filmschool in Mosul krijgt steun van NTGent | NTGent
Campagnebeeld Mosul Filmschool

Nieuwe filmschool in Mosul krijgt steun van NTGent

| 18 september 2021
Na jaren voorbereiding is het Institute of Fine Arts in de Iraakse stad Mosul gestart met de oprichting van een filmdepartment. Het instituut krijgt daarvoor de steun van NTGent en Unesco.

De samenwerking tussen het Institute of Fine Arts in Mosul en het NTGent gaat al jaren terug, maar wordt de komende maanden nog versterkt. Vanaf dit najaar wordt er samen gewerkt aan de oprichting van een filmschool in Mosul, een project dat zopas de steun kreeg van he UNESCO-programma Revive the Spirit of Mosul.

“Deze samenwerking is van enorm belang voor ons", zegt Suleik Salem Al-Khabbaz, afdelingshoofd van het Mosul Institute of Fine Arts. "Het stelt ons in staat om de capaciteiten te versterken van zowel de studenten als de docenten van ons Theatrical Arts Department, maar het is ook een kans om de hele wereld te vertellen over de hoe het er intussen écht aan toegaat in Mosul.”

"Het helpen opzetten van een filmschool in Mosul lijkt misschien een uitzonderlijke stap voor een Europees theaterhuis", zegt Milo Rau, artistiek directeur van NTGent. "En in zekere zin is dat ook zo. Aan de andere kant is dit een logische volgende stap in een samenwerking die al jaren gaande is. Voor NTGent is duurzaamheid een heel belangrijke waarde. Dat betekent ook dat we altijd iets willen achterlaten op de plekken die we bezoeken. In dit geval: nieuwe culturele kansen in een verwoeste stad."

"Een antwoord op het morele vraagstuk voor geprivilegieerde kunstenaars in precaire gebieden: wie neemt, moet geven"
Gilles Michiels - De Standaard Weekblad

Gerelateerde producties

Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst