'ANTIGONE IN DE AMAZONE' TRIOMFEERT IN AVIGNON | NTGent
Press Yvde8927

'ANTIGONE IN DE AMAZONE' TRIOMFEERT IN AVIGNON

| 18 juli 2023
"Meesterlijk", "militant", "betoverend", "keizerlijk",... De nieuwe NTGent-voorstelling 'Antigone in de Amazone' wordt op het belangrijke theaterfestival in Avignon met superlatieven overladen.

Na de wereldpremière in Gent op 13 mei, en passages in onder meer Wenen en Frankfurt, is Antigone in de Amazone  van Milo Rau en NTGent op 16 juli geland op het Festival d'Avignon in Zuid-Frankrijk, een van de belangrijkste theaterfestivals van Europa.

Beelden, teksten en geluid vormen een keizerlijke ketting, schrijft de toonaangevende krant Le Monde, die het over een "meesterlijke" voorstelling heeft. "Niet één video die geen doel treft. Niet één woord dat de beelden niet versterkt. Niet één beweging op scène die niet resoneert met de beelden. Het besef treedt in dat theater, als het zo zo ver uit zijn comfortzone verwijdert, iets doet beleven én begrijpen dat zoveel groter is dan het zelf is, en dat wij zijn."

De blog Toute La Culture heeft het over "groots theater", tegelijk "barok en aards":

"Milo Rau is de koning van de narigheid in fictie. Hij alleen slaagt erin om ons te doen geloven dat een lichaam dat sterft op scène echt doodgaat (...) Het stuk is documentair, het informeert ons (...) maar terzelfdertijd is het groots theater. De regie is waanzinnig. Arne de Tremerie is verscheurend als Haimon, en Sara De Bosschere een verontrustende Kréon. De videobeelden, superb zijn ze, bieden magistrale momenten. De Braziliaanse Antigone (Kay Sara) heeft een rauwe kracht, en met reden: zij, zij zegt daadwerkelijk neen."

Antigone C Franzi Kreis 050

Het belangrijke Parijs cultuurblad Télérama noemt het werk regisseur Milo Rau "magnifiek verantwoordelijk", en Rau zelf "een vurige strijder tegen alles wat onze democratie en onze vrijheid bedriegt, een woeste vakman die kunst maakt die direct inhaakt op de wereld, theater dat even direct als simpel is als een vuistslag en dat de realiteit bespuwt met zijn eigen leugens, zijn ongelijkheden, zijn onrecht en zijn discriminatie."

Gerespecteerd criticus van Libération, Anne Diatkine, verwoordt het zo: "Een totaalspektakel, even militant als betoverend".

"Milo Rau laat de aanwezigen dialogeren met de afwezigen zoals geen ander", schrijft Diatkine. "Hij geeft het gevoel dat de conversaties (tussen de acteurs op scène en op video, nvdr.) hier en nu plaatsvinden en brengt de beelden tot leven (...) Het is de kunst van Milo Rau dat hij een theater dat enkel militant en didactisch had kunnen zijn, weet te overstijgen met een openbaring."

"Theater heeft misschien niet de helende krachten die we het zouden willen toedichten, maar op deze manier geregisseerd door Milo Rau, met een unieke stootkracht, verbindt het continenten en mensen, en zelfs de levenden met de doden", besluit de Franse krant La Croix.

'Antigone in de Amazone' is nog tot 24 juli te zien op Festival d'Avignon en zet daarna zijn tournee verder. Op 13 en 14 oktober 2023 is de voorstelling opnieuw te zien in de NTGent Schouwburg.

Gerelateerde producties

Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst