Kapitale vergissing, dissidente omwenteling | NTGent
Knipsel

Kapitale vergissing, dissidente omwenteling

| 13 december 2021
Nele Buyst, medewerker op de communicatiedienst van NTGent, schreef voor Rekto:Verso een boeiend essay over de voorstelling 'Dissident'. Ze waarschuwt beleidsmakers, ouders en leerkrachten voor een onderwijssysteem dat zich bedient van kapitalistische standaarden en taalgebruik.

"Het managementjargon heeft zich een weg gebaand door ons hele denken. Woorden als talent, competentie, effectiviteit en groei doen neutraal aan, maar houden ons in wezen gevangen in een neoliberaal discours dat elke tak van de samenleving, elk individu als een bedrijf ziet. Het efficiënt ontwikkelen van competenties met het oog op een grotere output? Wat kan je daar tegen hebben?"

(...)

"Lieve leerkrachten, wees zo dissident als je maar kan. Emancipeer je taalgebruik en claim je tijd. Wees alert voor de signalen van je leerlingen, leer van hen bij en wees daar blij om. Meet hun groei aan de hand van het traject van de leerling zelf, niet aan externe standaarden. Onthoud dat jullie een van de meest betekenisvolle jobs hebben, een van de zwaarste ook. Jullie verdienen het daar trots op te zijn."

"Minister Weyts, verruim je blik, ga kijken naar Dissident. Je kaartje ligt klaar. En herschrijf dan alsjeblieft dringend je nota."

Lees de volledige tekst hier.

Gerelateerde producties

Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst