Filmschool Mosul

Kortfilms ‘Filmschool in Mosul’ schitteren op Unesco-expo in Brussel

| 3 February 2023
Op 8 februari 2023 kan je in BOZAR Centre of Fine Arts de negen kortfilms van 'Filmschool in Mosul' gaan bewonderen in het kader van het door de Europese Unie gefinancieerde project 'Reviving Mosul and Basra Old Cities.' De films zijn een installatie deel van de expo.

UNESCO organiseert ter ere van de vijfde verjaardag van het vlaggenschipinitiatief 'Revive the Spirit of Mosul' van 23 januari tot 17 februari 2023 een fototentoonstelling in Brussels Park. Daar zullen ze het effect van het door de Europese Unie gefinancierde project 'Reviving Mosul and Basra Old Cities' te laten zien. 

Ter gelegenheid van de afsluiting van de tentoonstelling wordt op 8 februari 2023 in het Paleis voor Schone Kunsten van BOZAR een speciaal evenement georganiseerd: "Empowering Citizens through Heritage Restoration, Culture and Education in Mosul and Basra". Deelnemers krijgen de gelegenheid om via foto's en korte films een duik te nemen in de historische centra van Mosul en Basra. Bezoekers zullen getuige zijn van de wederopbouw van iconische historische gebouwen, de beroepsopleiding van jongeren, inclusief de overdracht van voorouderlijke ambachtelijke technieken, en de heropleving van het bruisende multiculturele leven van Irak.

Op deze expo zullen ook de kortfilms van de 'Filmschool in Mosul'  worden getoond als onderdeel van de installatie van de expo. Filmschool in Mosul, is een structurelere samenwerking tussen NTGent en het Institute of Fine Arts in Irak: de oprichting van een filmafdeling in Mosul, een project dat de steun kreeg van UNESCO en tot doel heeft om werkgelegenheid te creëren en bij te dragen aan de sociale cohesie door het herstel van historisch patrimonium en de heropleving van het culturele leven in Mosul en Basra. Twintig studenten, jonge vrouwen en mannen uit Mosul, namen deel aan een opleiding die hen vertrouwd maakte met het proces dat leidt van een idee naar een voltooide film. Samen maakten ze negen kortfilms, volledig in Mosul opgenomen. En die kortfilms zijn dus te bewonderen op 8 februari 2023 in BOZAR.

Wil je graag gaan kijken? Schrijf je hier in.Gerelateerde producties