NTGent stopt noodgedwongen werking in zaal ARCA vanaf… | NTGent
Img 9925 Druk C Michiel Devijver

NTGent stopt noodgedwongen werking in zaal ARCA vanaf september 2023

| 10 oktober 2022
Noodgedwongen heeft stadstheater NTGent beslist om zijn werking in zaal ARCA stop te zetten vanaf september 2023. “De impact van de energiecrisis legt een steeds grotere druk op onze budgetten”, zegt zakelijk leider Daan Vander Steene. “We zijn verplicht om maatregelen te nemen, al laten we ARCA niet zomaar los."

De energiecrisis treft ook stadstheater NTGent hard. De kosten op jaarbasis voor gas en elektriciteit stijgen volgens een gemiddelde schatting van 125.000 naar 400.000 euro per jaar. “Daarbovenop komen de hoge, onvoorziene indexaties van de lonen”, zegt Daan Vander Steene, zakelijk leider van NTGent. Die indexaties betekenen een extra kost van 500.000 euro.

“De impact van de energiecrisis legt een steeds grotere druk op onze budgetten”, zegt Vander Steene. “De beslissing om onze werking in ARCA stop te zetten, nemen we met pijn in het hart, maar het kan niet anders. In de huidige omstandigheden zijn drie podia niet langer haalbaar.”

NTGent gebruikt zaal ARCA sinds 2000 voor eigen voorstellingen, gastvoorstellingen en als repetitieplek. Het is de derde zaal van het stadstheater, naast de Schouwburg op het Sint-Baafsplein en zaal Minnemeers waar NTGent zijn werking verderzet.

Samen op zoek naar nieuwe toekomst

NTGent gaat de komende weken maanden samen met de eigenaar van zaal ARCA, de vzw Wido, op zoek naar een nieuwe toekomst voor de theaterzaal. Binnen het Gents Kunstenoverleg wordt gezocht naar nieuwe partners of huurders voor het gebouw. De nood aan een plek om te repeteren, spelen en vergaderen is in de Gentse cultuursector groot. "We willen absoluut dat de zaal behouden blijft waarvoor ze bedoeld is: theater maken."

ARCA blijft ook deel uitmaken van de haalbaarheidsstudie die NTGent plant. Om de zaal een toekomst te geven op de lange termijn, moeten grote investeringen gebeuren onder meer op vlak van ventilatie, isolatie, stabiliteit en rolstoeltoegankelijkheid. “We laten ARCA niet zomaar los”, zegt Vander Steene. “Daarvoor gaat de iconische plek ons te nauw aan het hart.”

Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil