ONTROEREND GOED VINDT NIEUWE THUIS BIJ NTGENT | NTGent
Dsc 0886

ONTROEREND GOED VINDT NIEUWE THUIS BIJ NTGENT

| 15 maart 2023
Het vermaarde theatergezelschap Ontroerend Goed heeft een nieuwe thuisbasis gevonden voor de komende jaren. Het collectief dat vanuit Gent de wereld beroert, is voor minstens vijf jaar aangesteld tot ‘artist in residence’ bij NTGent.

The craftsmanship is astonishingly sturdy. The ensemble works with incredible precision, selling gestures and movements that might otherwise seem bizarre or arbitrary. Nothing here is arbitrary. Each step, each syllable has purpose”, schreef de toonaangevende krant The New York Times over Are we not drawn onward to new erA, een voorstelling van Ontroerend Goed die begin 2023 toerde door de VS en Canada. De zoveelste accolade voor het werk van het collectief dat vanuit Gent de wereld beroert.

Stadstheater NTGent is dan ook erg trots om Ontroerend Goed te verwelkomen als ‘artist in residence’ de komende vijf jaar. Concreet houdt de samenwerking in dat nieuwe producties van Ontroerend Goed minstens hun Belgische première krijgen bij NTGent, dat als stadstheater het collectief van artistiek leider Alexander Devriendt zal ondersteunen waar mogelijk en nodig, onder meer op vlak van communicatie en promotie.

Ontroerend Goed blijft zijn eigen voorstellingen produceren, maar coproducties zijn in de toekomst wel mogelijk, net als samenwerkingen in het kader van festivals. In de zomer van 2023 staan als startschot drie hernemingen van Ontroerend Goed op het programma bij NTGent tijdens de Gentse Feesten, de eerste première volgt in het voorjaar van 2024.

Dsc 0837

“Deze samenwerking stond in de sterren geschreven”, zegt Milo Rau, artistiek leider van NTGent. “Het is de taak van een stadstheater om ruimte en steun te bieden aan lokale artiesten. Ontroerend Goed heeft een enorme internationale uitstraling maar tegelijk is het collectief deel van wat ik ‘het Gents mirakel’ noem.”

“Gent staat al decennialang garant voor uitmuntend theater en is daarvoor gekend in de hele wereld”, benadrukt Rau. ”Ik bewonder mateloos hoe Ontroerend Goed met prachtig, emotioneel en humanistisch werk de theaterconventies op de helling zet en daarmee tot in Australië en Canada applaus oogst.”

Alexander Devriendt, artistiek leider van Ontroerend Goed, vindt het straf hoe NTGent de laatste jaren getransformeerd is: “Van toch een behoorlijk klassiek bastion naar een stadstheater van de toekomst. En zonder daarbij het publiek in de steek te laten. Dat publiek is meegegroeid en heeft de groei ook toegejuicht. Wat ons en NTGent verbindt, is theater durven zien als een unieke ervaring die je in geen enkel ander medium vindt.”

Ontroerend Goed breidt tegelijk met zijn landing in NTGent zijn artistieke kern uit. De komende periode bestaat die kern naast Alexander Devriendt ook uit Angelo Tijssens, Aurélie Lannoy, Charlotte De Bruyne, Julia Ghysels, Karolien De Bleser, Leonore Spee, Remi Cosijn en Samir Veen. “Omdat we zoveel meer kunnen bedenken en doen”, zegt Devriendt. Al blijft de focus dezelfde: “Eén nieuwe creatie per jaar, veel en duurzaam toeren, en internationale remakes.”

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst