"EEN ONVERDRAAGLIJK MEESTERWERK" ***** | NTGent
Medea's Kinderen_10

"EEN ONVERDRAAGLIJK MEESTERWERK" *****

| 25 april 2024
'Medea's Kinderen', de nieuwe voorstelling van Milo Rau & NTGent, wordt in de nationale en buitenlandse pers uitstekend ontvangen. Een meesterwerk, besluiten verschillende recensenten.

“Langzaam en meedogenloos knijpt Milo Rau de tang dicht", schrijft Evelyne Coussens in De Morgen (BE), dat Medea's Kinderen  vijf sterren toekent. "Hij krijgt ons precies waar hij ons wilde hebben (...) Medea’s Kinderen  gaat niet over het lot van Medea. Het gaat over ons lot, en over hoe we steeds wegkijken van fundamenteel geweld. Milo Rau dwingt ons die passiviteit in vraag te stellen. Een onverdraaglijk meesterwerk."

Ook Sander Janssens van de Nederlandse krant Volkskrant, die de voorstelling "een bloedstollend, gitzwarte tragedie" noemt, beschrijft hoe confronterend en actueel Medea's Kinderen  is: "Hoe absurd goed zijn we in staat om een tragedie voor onze ogen te zien voltrekken, zonder in te grijpen?"

"Meesterlijk is het woord dat bij deze voorstelling past", schrijft Johan Thielemans op Pzazz (BE).

De keuze om kinderen het stuk te laten vertolken is "een hit", schrijft Het Nieuwsblad (BE) ****, en ook in andere recensies krijgt de jonge cast veel lof voor zijn uitstekende acteerprestaties. Etcetera noemt hen "vroegrijp en zeer welbespraakt". De kostuums zijn "prachtig", schrijft Theaterkrant (NL) die het over "echt en angstaanjagend, onontkoombaar theater" heeft.

"Dit dubbele drama schittert in zijn rijke radicaliteit", besluit de Franse website Scèneweb. "Radicaal, rauw en ontgetwijfeld verontrustend voor velen, blijkt de shockstrategie van Milo Rau intens krachtig te zijn in het overwinnen en exploderen van de barrières van de verbeelding.”

Medea's Kinderen is in oktober 2024 opnieuw te zien bij NTGent. Op 10 mei is er de Nederlandse première bij ITA Amsterdam, op 24 mei de Franse première in Douai/Arras (Tandem Théâtre). Daarna speelt de voorstelling op de erg prestigieuze festivals Wiener Festwochen en de Biënnale van Venetië.

Gerelateerde producties

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst