The New Gospel Protest Smailovic02 Bewrkt

'The New Gospel' keert terug naar Italië

| 28 September 2021
Twee jaar na de opnames in de Zuid-Italiaanse stad Matera, keert de film 'The New Gospel' van Milo Rau terug naar Italië. De film wordt onder meer vertoond in Rome, maar ook in Matera zelf.

Toen regisseur Milo Rau in 2019 de Zuid-Italiaanse Matera bezocht, op dat moment Culturele Hoofdstad van Europa, zag hij er met eigen ogen hoe Afrikaanse migranten er als slaven worden ingezet in de landbouw. Geen papieren, amper loon, erbarmelijke huisvesting,... alles om de prijs te drukken van tomaten die overal in Europa worden verkocht. Rau was er op uitnodiging om er een cultureel project op te zetten. Geconfronteerd met de moderne slavernij in het 'verlichte' Europa, nam hij een moderne versie van het evangelie op met in de rol van Jezus de Kameroense activist Yvan Sagnet. Hij vond zijn apostelen onder de uitgebuite migranten.

The New Gospel Thomas Eirich Schneider 5

Nu, twee jaar later, keert 'The New Gospel' eindelijk terug naar Matera. Op zondag 3 oktober is er een panelgesprek in 'Casa Bettania', het allereerste Huis van de Waardigheid dat is gecreëerd na de opnames van de film. Rau en Sagnet zetten zich intussen al jaren in voor het lot van de uitgebuite migranten, onder meer door betere huisvesting te voorzien. Een dag later is er een screening op het Matera Film Festival, gevolgd door een nagesprek. Vlak voor 'The New Gospel' thuiskomt in Matera, is de film ook te zien in Rome, op het Italiaanse documentaire-festival SalinaDocFest én via streaming in het hele land.

Eerder was 'The New Gospel' al te zien op het theaterfestival van Avignon en op het prestigieuze filmfestival van Venetië, en behoorde de docu tot de selectie van het IDFA-filmfestival in Amsterdam, FIFDH in Genève, Soluthurn Film Festival, Cinéma du Réel in Parijs en het Locarno Film Festival. In Zwitserland is de film verkozen tot Documentaire van het Jaar.