NTGent: Ook in Coronatijden School of Resistance: A GLOBAL… | NTGent

NTGent: Ook in Coronatijden School of Resistance: A GLOBAL JURISDICTION FOR A GLOBAL ECONOMY

School of Resistance: A Global Jurisdiction for a Global Economy | 23 oktober 2020
Een dialoog met Miriam Saage-Maaß (Duitsland) en Sylvestre Bisimwa (Congo).

De wereldeconomie verkeert in crisis. Overal ter wereld schenden multinationals mensenrechten, veronachtzamen ze de arbeidsrechten, verplaatsen ze mensen en vernietigen ze leefomgevingen zonder dat ze daarvoor verantwoording hoeven af te leggen. Vaak zijn staten afhankelijk van bedrijfsinvesteringen, of verdienen enkele corrupte politici er genoeg aan om de schade voor de bevolking te accepteren. Door gecompliceerde en dynamische netwerken van onderaannemers en het uitbesteden van risico's wordt de verantwoordelijkheid diffuus. Bovendien worden geavanceerde strategieën van belastingontduiking en belastingparadijzen gebruikt. De resultaten zijn verwoestend. De overexploitatie van de hulpbronnen van de planeet voor de productie van goedkope producten leidt tot de ineenstorting van het wereldwijde ecosysteem. Enorme mondiale economische ongelijkheden voeden sociale conflicten en dwingen mensen te vluchten. Wat kan het maatschappelijk middenveld, wat kunnen staten doen om wereldwijd opererende bedrijven weer ter verantwoording te roepen? Hebben we een wereldwijd rechtssysteem nodig om de economie weer onder controle te krijgen?

Tijdens negende aflevering van de School of Resistance spreken advocaat en vice-advocaat van het European Center of Constitutional and Huma Rights (ECCHR) Miriam Saage-Maaß en de advocaat en hoofdonderzoeker van "The Congo Tribunal" Sylvestre Bisimwa over wereldwijde gerechtigheid en die "Kolwezi Hearings", die de activiteiten van het Zwitserse bedrijf Glencore in de D.R. Congo onderzoekt.

Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil