NTGent: 'Wat de bomen weten' | NTGent

NTGent: 'Wat de bomen weten'

| 30 september 2020
Derde voorstelling binnen de Ghost Road cyclus.

'Tsjernobyl’: door de alom geprezen HBO-reeks staat de ontploffing van 1986 in de gelijknamige Oekraïense kerncentrale weer helemaal onder de aandacht. Maar het ongeluk was allerminst de enige nucleaire ramp in de Sovjetunie.

In het geheime Russische complex Majak gebeurde in 1957 een ongeluk dat decennialang in de doofpot werd gestopt. Het was het eerste in een hele reeks kleinere en grotere nucleaire incidenten die van de omliggende streek het zwaart vervuilde gebied ter wereld maakten. De gebeurtenissen in en rond Majak vormden de inspiratiebron voor de voorstelling Wat De Bomen Weten van Fabrice Murgia en Dominique Pauwels.

Op scène vertelt een man (door Josse De Pauw) over zijn jarenlange strijd met de overheid om een beter leven te bekomen voor de inwoners in en rond de Majaksite. Zijn verhaal wordt afgewisseld met documentaire beelden van hun reis naar het gebied. Een intrigerend portret van een geheime stad waarvan de inwoners al generaties lang het bestaan ervan proberen te verzwijgen.

Reizen is een wezenlijk onderdeel van Fabrice Murgia’s artistieke benadering. De Ghost Road-cyclus bracht hem – met de camera op de schouder – naar vreemde plekken waar hij gezichten, getuigenissen en ontmoetingen filmde. Zo ook voor Wat De Bomen Weten (Ghost Road III). Samen met componist Dominique Pauwels en Josse De Pauw als verteller/historicus op scène, giet hij dit schandelijke verhaal in muziek en vers.


Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid