Joachim Robbrecht | NTGent
Img 4477 Web C Michiel Devijver

Joachim Robbrecht (1979) werkt als toneelschrijver, regisseur en performer. Na zijn studie Duitse en Engelse literatuur- en taalwetenschap in Gent legt hij zich toe op theaterregie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Vanaf 2006 maakte hij zijn eerste voorstellingen zoals Ijs en VOC Wijde Weelderige Wereld ondersteund door Frascati Producties (toen nog Gasthuis) en ontvangt de Ton Lutz Prijs voor veelbelovend regisseur. In 2008 schrijft hij met Darling you’re free voor het eerst een stuk in opdracht van regisseur Sarah Moeremans, met wie hij vanaf dan nauw samen werkt aan haar voorstellingscollecties Crashtest Ibsen en What’s in A Fairy Tale. Daarnaast schrijft hij stukken voor onder andere Wunderbaum en Dood Paard en een reeks jeugdstukken voor TG Oostpool, die bekroond worden met Zilveren en Gouden Krekel. Ook als performer is hij te zien, onder andere in verschillende samenwerkingen met Dood Paard (Queens, In die Nag) en het Berlijnse collectief Andcompany&co, in Der kommende Aufstand en Black Bismarck.

Naast zijn stukken voor gezelschappen, produceert Robbrecht als regisserend auteur jaarlijks nieuw werk, zoals Rashomon Effect, dat hij maakte bij Toneelgroep Amsterdam. Met Oh Polsko, Rosto in Turansureishon, en The Great Warmachine, dat wordt uitgenodigd op het Vlaams Theaterfestival, vestigt hij definitief zijn naam als ‘ontregelend’ theatermaker en schrijver. Robbrecht graaft voor zijn werk diep in historische, culturele en politieke lagen die de voedingsbodem van de hedendaagse Zeitgeist vormen. Geïnspireerd door motieven en referenties uit het culturele archief maakt hij scherpzinnige voorstellingen met een satirisch karakter. In 2011 krijgt hij de Charlotte Koehlerprijs en in 2014 wordt hij genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn stuk Crashtest Ibsen Volksvijand. Enkele van zijn teksten worden naar het Duits vertaald.

Vanaf 2012 is Robbrecht ook actief op verschillende opleidingen (o.a. ARTEZ, DAS Graduate School) omdat hij gelooft in scholen als kweekplaats voor inventieve artistieke praktijken. Daarnaast is hij betrokken in de processen van andere makers als adviseur : Onder andere bij Sien Vanmaele, Enkidu Khaled, Artun Arasli Alaska, Julian Hetzel, Jimmy Grima.

Voor dit seizoen schreef hij de tekst van Rijgen voor NTGent, gebaseerd op de befaamde klassieker Reigen van Arthur Schnitzler.

Website : www.joachimrobbrecht.com

- update september 2019

Joachim Robbrecht

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken