Martha Balthazar | NTGent
Img 2488 Druk C Michiel Devijver

Martha Balthazar (°1997) is theatermaker en schrijver. In 2021 studeerde ze af aan de opleiding Drama aan het KASK in Gent. Dit deed ze met de voorstelling Boerenpsalm, een modern boerendrama gebaseerd op een onderzoek over de landbouwsector. Daarnaast werkte ze ook als choreograaf aan de voorstelling Birds, een coproductie met Seppe Baeyens en Yassin Mrabtifi, waarin een grote groep performers de diversiteit van de stad weerspiegelde. Uit de vijfsterrenrecensie in De Morgen:

“Je moet het maar doen. Terwijl politici en sociologen zich het hoofd breken over de vraag hoe we de sociale cohesie in onze steden kunnen vergroten, klaren Seppe Baeyens en zijn ploeg de klus in minder dan een uurtje. Zonder ook maar één seconde te vervallen in zeemzoete sentimentaliteit creëren ze een inclusief straatfeest dat tegelijkertijd zowel helend als artistiek hoogstaand is.”

Martha maakt deel uit van de dansgemeenschap vzw Leon, die participatieve voorstellingen maakt in Brussel, waarin de kracht van ontmoeting en verbinding centraal staat.

Ook werkte ze als theatermaker met de jongeren van Victoria Deluxe en maakte ze daar de voorstelling onze mensen. Martha won de Emile Zola Prijs 2020 van het tijdschrift Sampol en werkt als columnist bij Knack.

-- update mei 2022

Martha Balthazar

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst