Indrukwekkende parade opent ALL GREEKS FESTIVAL | NTGent
All Greeks Banner Website3 Min

Indrukwekkende parade opent ALL GREEKS FESTIVAL

| 26 april 2024
Net zoals de Oude Grieken dat deden met hún theaterfestival, openen ook NTGent en zijn vele partners ALL GREEKS FESTIVAL met een indrukwekkende optocht. Op 1 mei trekt de 'Parade Van Vuur en Overvloed' dwars door de stad Gent.

Acht weken lang, van 1 mei tot 23 juni, vervelt Gent tot het antieke Athene van de 21ste eeuw.
Tijdens ALL GREEKS FESTIVAL voert NTGent, samen met tientallen partners en artiesten, bewerkingen van alle 32 overgebleven Griekse tragedies op. Alle performances zijn vrij en gratis toegankelijk, en gaan door in de (vroege) ochtend en in openlucht, verspreid over acht wijken.

Het startschot van het unieke stadsfestival is de kleurrijke, carnavaleske Parade van Vuur en Overvloed. Net als de processie die het theaterfestival in het antieke Athene opende, is de parade gewijd aan Dionysos, de Griekse god van de tragedie, van overvloed en vervoering, van wijn, wellust en wanorde. Een groot feest voor alle Gentse saters en bacchanten. Wandel mee met alle deelnemers aan het festival! Zing en dans met de koren van laGeste, Mais Quelle Chanson en Aku Namatata, en het Takkenorkest!

De stoet trekt van De Krook, waar tragedieteksten bewaard worden, naar de agora van Sint-Baafs. Voor de stadschouwburg gaat het festival officieel van start met het ontsteken van een Olympische vlam, die later naar alle wijken van het festival reist.

In de ochtendschemering (5:30 uur), nog voor de Parade, verbeeldt performancekunstenaar Ruben Mardulier de mythe van de rebelse titaan Prometheus. Onder een opkomende zon verspreidt hij het heilige vuur van Prometheus over de hele polis.

***

EEN GREEP UIT DE VELE HOOGTEPUNTEN VAN HET FESTIVAL:

🏺 In zijn nieuwe voorstelling EXHAUST / AJAX executeert theatermaker Kris Verdonck samen met burgers en klimaatgroepen de allerlaatste verbrandingsmotor. Wereldpremière op 4 mei!

🏺 In het Citadelpark, waar verscholen een amfitheater huist, krijg je van 9 tem 12 mei bewerkingen te zien van twee voorstellingen van klepper Milo Rau (Antigone in de Amazone en Medea's Kinderen), maar ook van Princess Bangura (Blinded by Sight: An Oidipous Monologue), en Olympique Dramatique & STAN (Klytaimnestra).

🏺 De week voor de verkiezingen ligt het thema voor de hand. Op 4 juni speecht Stefan Hertmans over de staat van onze democratie aan het Gentse stadhuis. Op 6 juni kan je mediteren in de ochtendspits in Gent-Sint-Pieters met Peter De Graef. Op 9 juni vragen kinderen tijdens een manifestatie van KOPERGIETERY aan volwassenen op weg naar de stembus meer aandacht voor hun lot.

🏺 Van 14 tem 19 mei vertoeft ALL GREEKS FESTIVAL op de site van het psychiatrisch ziekenhuis en museum Dr. Guislain in Gent. Een unieke locatie voor projecten die ruimte maken voor inclusie, kwetsbaarheid en gezamenlijke rouw.

🏺 Op 22 juni eindigt ALL GREEKS FESTIVAL met een uitzinnig slotfeest, inclusief optredens, op de Blaarmeersen. Zelfs 'probleemjongeren' uit Brussel zijn welkom!

Gerelateerde producties

Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren