Milo Rau, artistiek leider bij NTGent, wordt intendant bij… | NTGent
Milo Rau

Milo Rau, artistiek leider bij NTGent, wordt intendant bij de Wiener Festwochen

| 27 januari 2023
We wensen Milo Rau proficiat met zijn aanstelling als intendant bij één van de meest prestigieuze festivals voor podiumkunsten. NTGent ziet het als een hele eer en is hem dankbaar voor de boeiende jaren. Milo Rau bracht een nieuwe stedelijke dynamiek en zette NTGent meer dan ooit internationaal op de kaart.

Dat de Wiener Festwochen voor onze artistiek leider koos, bevestigt alleen maar dat de weg die we samen met Milo insloegen, de juiste was. Als stadstheater gaan we daarom verder op hetzelfde pad.

Rau legt zijn opdracht als artistiek leider in de zomer van dit jaar neer, maar blijft de komende seizoenen betrokken als huisartiest. Tot die tijd zet hij zijn schouders onder de veelbelovende programmatie van volgend seizoen, waaronder ook enkele eigen creaties. Naast zijn rol als huisartiest bij NTGent zal hij vanuit Wenen ook onze succesvolle reeks Histoire(s) du Théâtre (met Vlaamse en internationale makers als Miet Warlop, Angelica Liddell en Faustin Linyekula) verder coproduceren. NTGent blijft dus internationaal groeien.

NTGent ontpopte zich tot een dynamische en open organisatie en houdt die visie aan. Het Stadstheater van de Toekomst brengt kunst en activisme, wereldkunstenaars en jongeren, professionals en burgers samen. Het staat voor de radicale combinatie van internationale reikwijdte en lokale slagkracht: een diverse stedelijke samenleving ontmoet theatermakers uit de hele wereld. Die dynamiek maakt deel uit van ons DNA.

Milo Rau: ‘Het is voor mij een enorme eer om de Wiener Festwochen te leiden, een van 's werelds belangrijkste festivals voor performance, theater en muziek. Zoals we van het NTGent een Stadstheater van de Toekomst hebben gemaakt, een open huis tussen traditie en experiment, zo moet het Festival van Wenen het Festival van de Toekomst worden. Natuurlijk blijf ik trouw aan de artiesten die ik leerde kennen en de ideeën die ik ontwikkelde in mijn jaren als artistiek leider bij NTGent.’ Rau begon die opdracht in 2018 en leidt sinds 2020 samen met zakelijk directeur Daan Vander Steene het huis. ‘De wereld naar Gent brengen en Gent naar de wereld‘, was het devies van Rau toen hij aan de slag ging bij de Gentse Stadsschouwburg.

Het is niet verwonderlijk dat de prestigieuze Wiener Festwochen onze artistiek directeur Milo Rau aanstelt als intendant,’ meent Helena De Meerleer, voorzitter van de Raad van Bestuur van NTGent. ‘Met zijn internationale bekendheid, zijn werkkracht en enthousiasme, zijn artistieke realisaties en zijn loyauteit zette hij NTGent op de kaart. Wij wensen hem daarvoor te bedanken. We zijn blij dat hij trouw blijft aan ons geliefde stadstheater en dat hij zich hiervoor wil blijven inzetten. Felicitaties Milo en veel succes!

De Raad van Bestuur zal op advies van de Artistieke Adviesraad de procedure bepalen om een nieuwe artistieke leiding in NTGent aan te stellen. De gesprekken daarover starten binnenkort. De uitvoering van het goedgekeurde beleidsplan 2023-2027 is voor NTGent daarbij het leidmotief, en we kijken uit naar de inbreng van een nieuwe artistiek directeur.

Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken