"Schitterend" en "Een triomf": unieke samenwerking tussen… | NTGent
Nyt Interrogation

"Schitterend" en "Een triomf": unieke samenwerking tussen Édouard Louis en Milo Rau te zien bij NTGent

| 6 december 2022
Een avond toptheater om het nieuwe jaar goed in te zetten? Prima idee! Op 6 en 7 januari kan u in onze Schouwburg naar ‘The Interrogation’, een unieke voorstelling geschreven door de Franse literaire sensatie Édouard Louis en Milo Rau, artistiek leider van NTGent.
"Het is heel mooi, het is puur en simpel en het gaat tot de bodem (...) Schitterend"
Armélle Héliot - Frans cultuurjournalist

In mei van dit jaar was The Interrogation  al eens te gast in onze Schouwburg, de voorstelling was toen de epiloog van de presentatie van ons nieuw seizoen. “Een teder en melancholisch toneelstuk”, zoals Louis en Rau de voorstelling zelf omschrijven. “Een demonstratie voor kwetsbaarheid”. In januari is de unieke samenwerking tussen de twee kanjers uit de Europese kunstwereld voor het eerst in België te zien voor het grote publiek.

Édouard Louis is een jonge Franse auteur die sinds 2014 met rasse schreden de literaire wereld verovert met zijn autobiografische romans. Daarin beschrijft hij onder meer de armoede, het racisme, en de afschuw voor zijn geaardheid die hij tijdens zijn jeugd te verwerken kreeg. Milo Rau is een gelauwerd regisseur en auteur, en sinds seizoen 2018-2019 artistiek leider bij NTGent. In The Interrogation, gespeeld door Arne De Tremerie, zoomen Louis en Rau in op de vaag of kunst kan helpen om te ontsnappen aan onze biografie. Of is kunst slechts de neerslag van een mislukte bevrijding?

"Uit de kleine vorm komt een groots schouwspel voort"
Guillaume Lasserre - Médiapart (FR)

“Arne de Tremerie, een fantastische jonge acteur, is opmerkelijk. Hij heeft charme. Hij is lang, blond, hij kan je doen denken aan een zeer jonge Edouard... Hij heeft een zeer welsprekende blik, een heldere stem. Het is heel mooi, het is puur en simpel en het gaat tot de bodem (…)”, schreef Armelle Héliot, gerenommeerd Frans cultuurjournalist over The Interrogation. “Het leven is niet gemakkelijk. Maar je moet volharden in je wezen. We zouden meer kunnen zeggen, maar dat doen we niet: ontdek dit zeer geslaagde dramaturgische 'essay' (...) vol ontdekkingen, precies, nerveus en teder, vol melancholie. Schitterend."

"Uit de kleine vorm komt een groots schouwspel voort”, aldus Guillaume Lasserre van Médiapart. “Heerlijk gedragen door acteur Arne de Tremerie, wiens verwarrende gelijkenis met de schrijver het verontrustende gevoel tussen fictie en realiteit nog iets meer versterkt (...) Het stuk komt voort uit de noodzaak van Rau en Louis om de melancholie van het gevecht zelf te beschrijven, de onmacht en de kracht van de kunst."

Een bijzonder boeiende voorstelling met uitstekend acteerwerk en een subtiele regie”, schreef Johan Thielemans van Pzazz. “Een triomf.”

Gerelateerde producties

Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid