Duurzaamheid | NTGent

Duurzaamheid

De baseline van NTGent is 'Het Stadstheater van de Toekomst'. Deze baseline is geen vaststelling, maar een streven. We denken voortdurend na over wat het betekent om 'van de toekomst' te zijn en hoe we dat kunnen bereiken. Bovenal willen we dat onze toekomst - en die van de wereld waarin we leven - duurzaam is. NTGent verkleint zijn voetafdruk, maar zeker niet zijn sporen.

NTGent maakt van duurzaamheid al jaren een speerpunt. Zo zijn de theaterlampen in onze Schouwburg vervangen door led-lampen, stimuleren we bezoekers én personeel om de auto thuis te laten, en investeren we in groene energie, isolatie en renovatie. Maar er is veel meer:

🌎 NTGent neemt vanaf seizoen 22-23 deel aan het Europese STAGES-project, dat staat voor 'Sustainable Theatre Alliance for a Green Enviromental Shift' en een ongezien theaterexperiment is. Veertien theaters uit heel Europa en zelfs Taiwan zoeken met steun van de EU een antwoord op de vraag: Hoe kunnen we ons belangrijke werk voortzetten en tegelijkertijd onze ecologische impact verkleinen?

🌎 De focus op ecologie en duurzaamheid gaat in het seizoen 23-24 verder. Als onderdeel van het STAGES-programma, formuleerden de NTGent-medewerkers in het voorjaar van 2023 een reeks prioritaire acties. Deze acties vormen de basis voor het verduurzamen van de werking van het stadstheater, zowel op ecologisch als op sociaal vlak. Daarnaast zijn er de opvoeringen (in Gent en daarbuiten) van de NTGent-producties Antigone in de Amazone  en Ubermens, waarin duurzaamheid centraal staat.

🌎 Om zijn ecologische voetafdruk te kennen, en te weten waar de mogelijkheden liggen om die te verkleinen, liet NTGent in 2022 een nulmeting uitvoeren, uniek in de Vlaamse theatersector, door het gespecialiseerde bureau Ecolife. De prioritaire acties die het NTGent-personeel aanduidde, moeten die voetafdruk de komende jaren verkleinen. In 2025 gebeurt een nieuwe meting.

🌎 De voorstelling Antigone in de Amazone  van Milo Rau, NTGent & MST, ging in mei 2023 in wereldpremière in NTGent en reist sindsdien de wereld rond. De productie kwam tot stand in samenwerking met de Braziliaanse Beweging voor Landloze Arbeiders MST, die in zijn thuisland ijvert voor de grondrechten van de lokale bevolking en het behoud van het Amazonewoud. Parallel met de tournee loopt een politieke campagne die oproept een einde te maken aan het vervalste gebruik van 'groene' labels door grote, Europese agro-bedrijven.

🌎 Met onze productie Grief & Beauty, die in september 2021 in première ging, was NTGent een van de eersten die het Theatre Green Book op het spoor kwam - een baanbrekend initiatief voor een groene kunstpraktijk, waarbij duurzame kunstproductie centraal staat vanaf het concept tot en met de nasleep van alle materialen. Bij aanvang van de creatie van nieuwe NTGent-producties komt het Green Book sindsdien elke keer mee op tafel.

🌎 In 2021 startte NTGent een langdurige samenwerking met het Institute of Fine Arts in Mosul, Irak. Met steun van UNESCO verrijst in de door oorlog verscheurde stad een Filmschool. Het project is een voortzetting van de relaties die artistiek leider Milo Rau en zijn team aangingen tijdens de productie van het toneelstuk Orestes in Mosul in 2018 en 2019. "Voor NTGent is duurzaamheid een heel belangrijke waarde", besluit Milo Rau. "Dat betekent ook dat we iets willen achterlaten op de plaatsen die we bezoeken. In dit geval: nieuwe culturele mogelijkheden in een verwoeste stad."

🌎 De creatie van onze film The New Gospel over de uitbuiting van migranten op de tomatenvelden in Zuid-Italië leidde tot een internationaal economisch netwerk ter promotie van NO CAP, de fairtrade tomatenproducten van activist en hoofdrolspeler Yvan Sagnet: De producten van NO CAP zitten nu in het assortiment van meer dan honderd supermarkten in vier landen!