Em 00773 Zw 002

Dahlia Pessemiers-Benamar (°1975) studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in 1998. Sindsdien speelde ze als freelance actrice in diverse theatergezelschappen zoals De Roovers, Walpurgis, tgStan, het Toneelhuis, hetpaleis, het Zesde bedrijf, en werkte ze in regies van onder anderen Jellie Schippers, Mannah De Pauw, Karlijn Sileghem, Arne Sierens en Thomas Janssens.

Naast het podium acteert Pessemiers-Benamar ook in tv-reeksen en films. Zo is ze te zien in o.a. Dju,  Zéro DefaultCoppersJe suis mort mais j’ai des amisDeadline 14-10,  Lost in the middlethe Team, Bullets, Grond, FYVVM en Wij waren daar. 
Haar bekendste rol is die van Zohra el Zarkaoui in de Eén-reeks De Ridder.

Als maakster ontwikkelde Pessemiers-Benamar samen met Nele Bauwens een erg eigen parcours dat uitmondde in langdurige samenwerkingen met o.a. Luc de Vos en Manou Kersting. Later startte ze Dunia vzw op, waar ze haar eerste creaties ontwikkelde. Een gemengde cast, en verschillende talen en muziekgenres laten samensmelten, zijn de bouwstenen van haar werk.

Pessemiers-Benamar schreef en speelde in samenwerking met Sam Touzani de voorstelling MozaIk  (2010), een solo performance met muzikale ondersteuning van Tomas De Smet en Myrddin De Cauter. Als artist in residence van het voormalige WGC Zuiderpershuis creëerde ze onder meer Secret Gardens  (2011).

Vanuit haar engagement om het woord inclusiviteit te laten verdwijnen en het als een evidentie te beschouwen, stelt Pessemiers-Benamar mensen aan elkaar voor, organiseert ze artistieke speeddates en ontmoetingen en werkt ze op vraag verschillende workshops, inclusieve trajecten en praktijkvormen uit.

Onder vzw Dunia startte Pessemiers-Benamar samen met andere makers een langdurig onderzoek naar Maghrebijnse vertellingen, Zie ze zei en draait den draad  (2011), en spitste zich zo toe op jeugdtheater.  Onder de vleugels van Dunia startte ze samen met MetX en het festival van Vlaanderen het kinderkoor Shanti shanti Antwerpen  op. Ze creëerde en schreef voor hetpaleis de voorstelling Baba  (2013). De tekst werd gepubliceerd in Het klein Magazijn. De Franse versie werd uitgegeven door uitgeverij Lansman.

Sinds 2016 nodigt gezelschap Action Zoo Humain Pessemiers-Benamar uit om deel te zijn van het artisitieke team. Ze was te zien in de producties De Waarheidscommisie, Amnes(t)ie en Dihya, een coproductie met hetpaleis.

Na het regisseren van de  tweetalige voorstelling Kukunor  (Vlaamse gebarentaal en Nederlands) ontstond het idee om Dunia vzw om te dopen tot Silence Radio. Het team werd uitgebreid en werd een collectief van horende en dove kunstenaars en performers.  In mei 2022 openden ze de deuren van de 'accesible artist redidency' Villa De Vis in Asse. In 2023 produceren ze hun eerste voorstelling Portici.

In 2020 start Pessemiers-Benamar de Belgische tak van ACCAC, een groeiend internationaal netwerk dat gelijkheid promoot door middel van cultuur en artistieke vaardigheden. ACCAC-centra zijn er op dit moment in Korea, Egypte, Nepal, Marokko, Algerije, Japan, Frankrijk en Kroatië. Samen promoten ze een gemeenschappelijke missie door events, seminaries, workshops en trainingen.

Sinds het seizoen 2021-2022 maakt Pessemiers-Benamar deel uit van de cast van Red - The Sorrows of Belgium III: Holy War, het sluitstuk van de trilogie die regisseur Luk Perceval maakt bij NTGent.

-- update april 2022

Dahlia Pessemiers-Benamar