Faustin Linyekula Web

Danser, choreograaf en regisseur Faustin Linyekula woont en werkt in Kisangani (Democratische Republiek Congo). Na een literatuur- en theateropleiding in Kisangani, vestigt hij zich in 1993 in Nairobi waar hij in 1997 mee aan de wieg staat van Gàara, het eerste Keniaanse hedendaags dansgezelschap. Na zijn terugkeer in Kinshasa sticht hij in juni 2001 de Studios Kabako, een structuur voor dans- en beeldtheater waar uitwisseling, onderzoek en creatie centraal staan. Faustin creëert met Studios Kabako vijftien toneelstukken die op de grote podia en festivals in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Afrika te zien zijn. Tot zijn samenwerkingen behoren een productie voor de Comédie Française (Bérénice, 2009), een creatie voor het Ballet de Lorraine (De schepping van de wereld 1923-2012), een solo voor een danser van het CNB - het Nationaal Ballet van Portugal. Faustin maakt ook performances voor musea: het MOMA in New York (2012), het MUCEM in Marseille (2016) en het Metropolitan Museum (2017).

Hij doceert regelmatig in Afrika, de Verenigde Staten (University of the Arts, Philadelphia, Unversity of Florida – Gainesville, University of Arizona, Tempe…) en in Europa (Parts, CNDC Angers, Impulstanz…). Faustin ontvangt in 2007 de Grote Prijs voor cultuur en ontwikkeling van de Prins Claus Stichting.  In 2016 was Faustin geassocieerd kunstenaar van de stad Lissabon en krijgt hij de cultuurmedaille van de stad. Sinds 2007 is Faustin's werk nauw verbonden met de stad Kisangani waar de Studios Kabako jonge Congolese kunstenaars begeleiden in het ontwikkelen van live-performance, video en muziek. In 2014 ontvingen Faustin en de Studios Kabako de eerste prijs van de Amerikaanse CurryStone stichting voor het nauw samenwerken met de verschillende gemeenschappen in Kisangani en de gemeente Lubunga.

Vanaf september 2018 is hij gedurende drie seizoenen geassocieerd met de Manège – Scène nationale in Reims, Frankrijk. In 2019 zal hij geassocieerde kunstenaar van het Holland Festival in Amsterdam zijn. Zijn Histoire(s) du théâtre II kon in seizoen 2018-2019 niet in première gaan wegens geweigerde visa. De voorstelling ging in juli 2019 in première tijdens het Theaterfestival van Avignon en komt naar Gent in maart 2020.

- update december 2019

Faustin Linyekula