Jesse Vandamme | NTGent
Img 4238 Druk C Michiel Devijver

Jesse Vandamme (°1996) is regisseur, schrijver, maker en geluidskunstenaar. Hij studeerde Performance aan de Toneelacademie in Maastricht en Drama aan het Gentse KASK. Tijdens zijn studies werkte hij als schrijver, co-regisseur en muzikant mee aan de voorstelling Überdramatik bij theater Frascati en als inside eye (tekst- en spelbegeleiding) aan de voorstelling New Skin van Hannah de Meyer.

Hij richtte samen met Lucas Van der Vegt, Joeri Happel, Louise Bergez, Lucie Plasschaert en Laurens Aneca het Werktoneel op en regisseerde er 7 solo’s, Scènes, Giants en Solipsistseen reeks van drie overdonderende solo's die in 2022 in première ging bij NTGentBinnen het Werktoneel hanteert hij een auteursregie die dicht bij het kunstenaarschap van de spelers blijft: elke acteur spreekt zijn eigen performatieve taal.

Bij Camping Sunset was hij in 2020 coach van de film Happiness en in 2021 van het derde deel van Ten Oorlog. Verschillende van zijn voorstellingen waren te zien op de festivals Love At First Sight en Theater aan zee.

Jesse is geboeid door het psychisch functioneren van mensen en doet onderzoek naar de esthetische toepassing van literaire kritiek op kapitalisme. Inspiratie vindt hij onder meer bij Byung Chul Han, Radiohead, Meg Stuart, Bifo Berardi en Zizek. Ook de spelpraktijk van Jan Steen is van grote invloed op zijn creatiemethode.

Jesse maakt de komende jaren werk van een album, verschillende solo’s, een groepsvoorstelling en artistiek werk in de publieke ruimte. Hij is samen met Arne de Tremerie en Princess Isatu Hassan Bangura een van de jonge artiesten die bij NTGent de komende jaren alle kansen krijgt om hun artistieke praktijk verder te ontwikkelen.

In 2023 maakt en regisseert Werktoneel onder leiding van Jesse Vandamme bij NTGent Gruis/Aan de twijfel, een voorstelling gebaseerd op het oeuvre van de Nederlandse literaire grootheid Willem Frederik Hermans. Volgens De Standaard is deze voorstelling van “een groep hypergetalenteerde jonge acteurs” een van de must-sees van het voorjaar van 2023.

- update maart 2022

Jesse Vandamme

“Ik werk altijd intens met dezelfde mensen; je leert elkaar heel goed begrijpen”
Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren