Joeri Happel | NTGent
Img 4460 Druk C Michiel Devijver

Joeri Happel (°1991) is een Nederlandse theatermaker en acteur. Hij behaalde de Master Spel aan het KASK in 2021 en maakt deel uit van het collectief Camping Sunset en van collectief Zuidpark. Joeri speelde eerder bij Compagnie de Koe en bij Toneelhuis. In 2022 speelt hij bij Het Zuidelijk Toneel de voorstelling De Koning eet.  Joeri is een van de spelers van collectief Werktoneel (Scènes, Giants  en Solipsists).

Hij heeft een voorliefde voor experimenten en co-creatie. Bij Victoria Deluxe werkt hij met de groep Lof der zotheid aan een meerjarig project over psychische kwetsbaarheid en performance. Voorstellingen van Camping Sunset worden samen met het publiek gecreëerd, zonder regisseur: toeschouwers zien het stuk ontstaan en doorheen de tijd evolueren. Het interdisciplinaire en artivistische Collectief Zuidpark viel op door aan het begin van de lockdown in 2020 het concept Quarantaine TV  te lanceren. In 2021 bracht het Werktoneel Scènes, geïnspireerd op een tv-serie van Ingmar Bergman. De aparte speelstijl van het collectief werd bejubeld als ‘pure acteursbaldadigheid’.

"Wat mij karakteriseert als maker, is dat ik in de war ben. Ik heb een bipolaire stoornis, waardoor het voelt alsof ik ronddobber als een verdwaald bootje. Ik wil die verwarring op scène brengen, om de toeschouwer te ontwrichten. Het werk dat ik maak, meandert tussen naturalistisch drama, existentialistische clownerie, politieke satire, poëtische abstracties en pamflettaire betogen."

In 2023 is Joeri te zien bij Olympique Dramatique in Vijand van het Volk  en met Zuidpark maakt hij in de zomer The Faust and the Furious. Bij NTGent maakt en speelt hij mee de nieuwe productie van Werktoneel onder leiding van Jesse Vandamme, Gruis/Aan de twijfel.

-- update mei 2022

Joeri Happel

Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid