Lucas van der Vegt | NTGent
Img 4336 Druk C Michiel Devijver 1

Lucas van der Vegt (°1992) is een Nederlandse theatermaker, acteur en muzikant. Hij studeerde Drama aan het KASK, waar hij in 2021 afstudeerde. Daarvoor voltooide hij de opleiding klassiek piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Hij speelde in voorstellingen van Theater Artemis, Theater Antigone/Action Zoo Humain (Métisse, regie Tom Dupont, 2020) en BOG. In seizoen 21-22 maakte hij met regisseur Jesse Vandamme en medespelers Joeri Happel en Louise Bergez onder de vleugels van NTGent de voorstelling Solipists.  Met Jesse Vandamme werkte hij al vaker samen, sinds 2021 als lid van collectief Werktoneel, bij de voorstellingen 7 solo’s  en GIANTS, dat in de zomer van 2021 op Theater Aan Zee speelde.

"Ik vind spelen iets magisch dat ontzettend moeilijk is, tot het ineens vanzelf gaat. Dan hoef je niks meer te doen, nergens meer over te zwoegen, geen strategieën meer uit te stippelen, je hoeft alleen nog te stromen, of je te laten stromen. Dit is wat spelen zo frustrerend en prachtig tegelijk maakt. Als mens ben ik ofwel grapjes aan het maken, ofwel mij zorgen aan het maken. Als muzikant kun je misschien iets met je zorgen - pianospelen is wel iets heel zorgvuldigs - maar als speler moet je onbezorgder zijn."

Tijdens het seizoen 22-23 maakt en speelt Van der Vegt met collectief Werktoneel bij NTGent een nieuwe voorstelling; Gruis/Aan de twijfel . Samen met Joeri Happel werkt hij momenteel aan het concept ‘kortvoorstelling’, het theatrale equivalent van de kortfilm of het kortverhaal, waarin zij onlangs de eerste stappen ondernamen in een residentie bij Makershuis Tilburg/De Nieuwe Vorst.

-- update januari 2023

Lucas van der Vegt

Alleen de mens kan fantaseren Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil