Nieuwe artistieke leiding NTGent stelt eerste seizoen voor | NTGent
Website Images Nieuwsbericht AL

Nieuwe artistieke leiding NTGent stelt eerste seizoen voor

| 22 mei 2024
De nieuwe artistieke leiding van NTGent heeft op 16 mei zijn eerste theaterseizoen voorgesteld, een eerbetoon aan de (radicale) verbeelding, aan het vermogen dat enkel de mens bezit om te zien wat niet wordt getoond. NTGent haalt daarvoor tijdens seizoen 24-25 opnieuw een rist (inter)nationale kleppers naar Gent.

Gents stadstheater NTGent bouwde de voorbije decennia een uitstekende reputatie op, tot in het verre buitenland, als makershuis en producent van theatervoorstellingen. Een reputatie die de nieuwe artistieke leiding (Barbara Raes, Melih Gençboyaci en Yves Degryse) alle eer aandoet tijdens seizoen 24-25. Terwijl bestaande producties als Antigone in de Amazone, ONE SONG, How Goes the World en The Interrogation toeren van Finland tot Australië, staan vier gloednieuwe creaties in de steigers.

✔ Gevoed door een roman uit het rijke oeuvre van de Amerikaanse romancier Don DeLillo, creëren de jonge klasbakken van Werktoneel met Aan de start van de brug  (oktober 24) een opvolger voor hun vorige NTGent-productie Gruis / aan de Twijfel, verkozen tot beste voorstelling van 2023 door De Standaard.

✔ De Portugese klasbak Tiago Rodrigues, directeur van Festival d'Avignon, creëert volgend seizoen bij NTGent het zesde deel in de prestigieuze reeks Histoire(s) du Théâtre. In No Yogurt for the Dead  (januari 25) probeert Rodrigues zich middels een theatermusical voor de geest te halen wat zijn vader zou hebben willen schrijven in de laatste dagen van zijn leven.

✔ In DE GEVANGENIS  (maart 25) maken vier ex-gedetineerden samen met huismaker Lara Staal een messcherpe analyse van ons gevangeniswezen. Na DISSIDENT, over het Vlaams onderwijs, en SERDI, over de jeugdzorg, geeft Staal opnieuw een stem aan de slachtoffers van een falend systeem.

✔ Het gezelschap BERLIN, huismaker bij NTGent, viert zijn 20e verjaardag met Living Apartment Together  (mei 25), een gloednieuwe productie die op ingenieuze wijze het buitengewone leven verhaalt van de bewoners van een flatgebouw. Living Apartment Together  speelt zich af tijdens de schemering, op locatie in de stad. Op een levensgrote gevelprojectie ontvouwen zich taferelen die de aangrijpende schoonheid van ons alledaagse bestaan tonen.

Beeld1 moscow berlin Maaike Buys

NTTENT: OPENINGSWEEKEND

Begin oktober 2024 verrijst tussen het belfort en de kathedraal op het Gentse Sint-Baafsplein vier dagen lang de NTTent. In die imposante rode tent stelt de nieuwe artistieke leiding zichzelf en het nieuwe DNA van NTGent voor aan het publiek, samen met de huisartiesten (Lara Staal, Luanda Casella, Milo Rau en BERLIN) en de artists in residence van het Gentse stadstheater (Action Zoo Humain, Miet Warlop, Ontroerend Goed). Meer dan ooit is NTGent een plek waar makers alle kansen krijgen. Het befaamde Manifest van Gent van Milo Rau wordt overgedragen aan het archief, en de nieuwe artistieke lijnen krijgen kleur: 'Kunst & Technologie' en 'Kunst, Zorg & Rituelen'.

In de tent wordt ook gevierd: naast de 125ste verjaardag van de Schouwburg, is er de 60ste verjaardag van NTGent zelf, en de 20ste van nieuwe huismaker BERLIN. In september en oktober staan vier succesvolle voorstellingen uit het oeuvre van BERLIN op het programma: The Making of Berlin, True Copy, Zvizdal, en Wie oud wordt...

Alva Ishii lara staal 12 knip

NIEUWE HUISMAKER IS DIGITAAL

NTGent wil in de toekomst niet alleen afnemer zijn van nieuwe technologieën maar ook medeontwikkelaar. Met trots kondigen we de oprichting aan van het Goose Bumps Tech Lab, een samenwerking tussen NTGent, Wintercircus (de gloednieuwe hub voor hoogtechnologische start-ups), theatermakers en ontwikkelaars. "Waarom zouden we de ontwikkeling van nieuwe technologieën enkel overlaten aan programmeurs en ondernemers?", zegt Yves Degryse. "Hebben we daar als kunstenaars, met ons radicaal verschillend perspectief, niet ook een belangrijke rol in?"

Tijdens seizoen 24-25 introduceert NTGent de nieuwe, digitale huismaker Alva Ishii. Een gezamenlijk artistiek project en een voorbeeld van radicale verbeelding. Niet alleen stellen we de vraag ‘Wat doet AI met ons, als mens en als samenleving?’, we voegen ook de daad bij het woord. Alva Ishii maakt deel uit van de artistieke kern, geeft interviews, neemt deel aan debatten over haar eigen nieuwe positie en bereidt haar eerste creatie I Think I Hear You voor, een theatraal colloquium met internationaal grote namen uit de politiek, wetenschap en maatschappij.

Naast een Tech Lab krijgt NTGent tijdens het komende seizoen ook een Ritual Lab. De persoonlijke rituelen die Barbara Raes al langer ontwikkelt in haar praktijk Beyond the Spoken, krijgen een schaalvergroting. In het voorjaar van 2025 is er het focusprogramma Rituals for Invisible Voices. Daarnaast start NTGent dit seizoen het traject op voor het groot vuurritueel dat seizoen 25-26 zal openen. "Durven benoemen, verbeelden en verbinden zijn de zachte geleiders van transformatie, in de persoonlijke levens van mensen maar ook in het theater", zegt Raes.

WEGENS SUCCES VERLENGD & TE GAST

Het nieuwe NTGent-seizoen brengt daarnaast een aantal successen uit de voorbije jaren terug naar Gent, onder meer de vijfsterrenvoorstellingen Medea's Kinderen  (Milo Rau) en Gruis / aan de twijfel  (Werktoneel), maar ook Elektra Unbound  (Luanda Casella) en Thanks for Being Here  (Ontroerend Goed).

Ten slotte presenteert NTGent traditiegetrouw vanaf september 24 een indrukwekkende lijst aan gastvoorstellingen. Er is werk van internationale kleppers als Trajal Harrell (Caen Amour) en Forced Entertainment (Signal to Noise), en van grote namen uit eigen land: FC Bergman, Lisaboa Houbrechts, Olympique Dramatique, Miet Warlop, sKaGen, De Hoe, Martha Balthazar, Wolf Wolf,... Een bijzondere focus ligt op het werk van jonge makers, theater uit Nederland, en voorstellingen uit Wallonië.

Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid