"Theater is democratie in het klein": nieuw boek van Milo Rau | NTGent
Cover Boek Milo Rau 002

"Theater is democratie in het klein": nieuw boek van Milo Rau

| 6 september 2022
In een gloednieuw boek bespreekt kunstenaar Milo Rau, artistiek leider bij NTGent, wat het (stads)theater van de toekomst zou kunnen zijn.

De start van het nieuwe theaterseizoen is het uitgelezen moment om het denken over theater uit te dagen, te reflecteren over de maatschappelijke impact van theater en meer in het algemeen de kracht van kunst vandaag. Zoals alle kunst is ook theater niet zomaar een weerspiegeling van de realiteit. Door zijn veelzijdige relatie tot ons samenleven, brengt het onze werkelijkheid mee tot leven. Theater heet niet voor niets ‘de levende kunsten’: het leeft, roept in het leven, geeft leven. Daarin zit zijn uitdaging.

In zijn nieuwe boek Theater is democratie in het klein. Kunst, maatschappij, verzet  bespreekt kunstenaar Milo Rau hoe hij die uitdaging aangaat, samen met anderen. Eerst via een betoog en vervolgens in dialoog met criticus Marijn Lems. Ten slotte komen enkele makers aan het woord die mee deel uitmaken van stadstheater NTGent, waarvan Rau artistiek directeur is. Lara Staal, Chokri Ben Chikha, Luanda Casella, Jesse Vandamme en Miet Warlop: wat zou volgens hen het (stads)theater van de toekomst kunnen zijn?

Milo Rau (Bern, 1977) is artistiek directeur van het Internationaal Instituut voor Politieke Moord (IIPM) sinds 2007 en van het Gentse stadstheater NTGent sinds 2018. Sinds 2002 heeft hij al meer dan vijftig toneelstukken, films en acties op zijn naam staan, in 2019 ontving hij de Europese Theaterprijs voor zijn hele oeuvre. Naast zijn werkzaamheden als regisseur is Rau ook zeer productief schrijver – hij schreef intussen al 15 publicaties die onder meer in het Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Chinees en Noors zijn vertaald en bekroond werden met enkele van de meest prestigieuze Duitse literatuurprijzen.


✓ Uitgegeven door EPO
✓ Verkrijgbaar in Nederlands en Engels
✓ 192p.
✓ Verschijnt in september 2022
✓ Vertaald door Robrecht Vanderbeeken, Lily Climenhaga, Kaatje De Geest, Giacomo Bisordi,
    Sophie Vanden Broeck en Steven Heene

"Kunst is de melancholie van de mislukte revolutie"
Milo Rau over het theater van de toekomst
Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren