NTGent kleurt programma van Wiener Festwochen | NTGent
Pressekonferenz Wiener Festwochen C Franzi Kreis 2

NTGent kleurt programma van Wiener Festwochen

| 22 maart 2024
NTGent kleurt mee het programma van de Wiener Festwochen deze lente, een van de meest prestigieuze kunstenfestivals van Europa. Een hele eer!

De Wiener Festwochen is een van de meest gekende en prestigieuze Kunstenfestivals van Europa. Milo Rau, huismaker bij NTGent, is de huidig artistiek leider van het festival dat plaatsvindt van 17 mei tot 23 juni in de Oostenrijkse hoofdstad. Rau doet voor zijn eerste editie als curator zijn reputatie alle eer aan: vijf weken lang combineert Wiener Festwochen kunst van de bovenste plank met activisme. Geen wonder dat NTGent goed vertegenwoordigd is in het programma. Dit zijn de geselecteerde voorstellingen:

✊🏾 How Goes the World - Histoire(s) du Théâtre V  van Tim Etchells, waarin vier performers zich begeven in een absurde orgie van opkomen en afgaan, geluidscues en koortsige herinneringen. De prestigieuze NTGent-reeks Histoire(s) du Théatre loopt al sinds 2018. Voor elke nieuwe voorstelling in de reeks duikt een gerenommeerde maker in de geschiedenis van zijn/het theater. Etchells volgde in de voetsporen van Milo Rau, Angélica Liddell, Faustin Linyekula en Miet Warlop.

✊🏾 Medea’s kinderen, een creatie van Milo Rau en NTGent. De kinderen op het podium verweven een echte strafzaak met de klassieke tragedie Medea, het meest beruchte geval van relatieconflict en kindermoord in de westerse literatuur. Op 18 april gaat Medea’s Kinderen in wereldpremière in de NTGent Schouwburg.

✊🏾 Ook de NTGent productie Liebestod – Histoire(s) du Théâtre III maakt deel uit van het Weense festival. In deze huiveringwekkende monoloog geeft de Spaanse performance-artiest Angélica Liddell vanuit een levensechte stierenarena inkijk in haar decennialange artistieke praktijk, en haar fascinatie voor stierenvechten, bloed, religie, pijn en dood.

✊🏾 The Making of Berlin, een voorstelling van onze huismaker Berlin, geleid door artistiek directeur Yves Degryse, vertelt op ingenieuze wijze het verhaal van een Berliner die zijn ultieme droom in vervulling ziet gaan.

✊🏾 Tenslotte trekt ook theatermaker Kris Verdonck naar Wenen met zijn gloednieuwe voorstelling EXHAUST/Ajax  die in première gaat tijdens het ALL GREEKS FESTIVAL, van 1 mei tot 23 juni bij NTGent. Tijdens EXHAUST  wordt een vrachtwagenmotor in de publieke ruimte tot ontploffing gebracht door hem op een veel te hoog toerental te laten draaien, een metafoor voor het failliet van het dogma van de eeuwige economische groei.

Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren