Dalilla Hermans C Michiel Devijver

Dalilla Hermans (°1986) is een Belgische auteur en theatermaakster. In 2014 schreef Dalilla, geboren in Rwanda, een tekst over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen. Sindsdien verdiept ze zich in het thema. Dalilla heeft er een missie van gemaakt polarisatie te overstijgen en op zoek te gaan naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine.

Dalilla Hermans schreef een boek over haar levenspad dat in mei 2017 uitkwam bij Manteau: Brief aan Cooper en de wereld. In 2018 leverde ze een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact) en kwam haar kinderboek Brown Girl Magic (Davidsfonds Infodok) met illustraties van Fatinha Ramos uit, dat wereldwijd prijzen ontving. In mei 2019 volgde er een psychologische thriller Black Out, uitgegeven door Horizon. Daarnaast schrijft ze columns voor De Standaard.

In februari 2020 maakte Dalilla Hermans met Her(e) haar debuut als theatermaker. Voor die productie ging ze met een dertigtal zwarte vrouwen een weekend in afzondering. Op basis van de gesprekken schreef ze een tekst over hun leven in België. Over uitdagingen en hoop, werk en theater, familie en sisterhood.

In het seizoen 2021-2022 keert Dalilla terug naar het theater met Us,(k)now. Een krachtige, hoopvolle voorstelling over zwart bewustzijn en de empowerment van de huidige generatie tieners.

-- update januari 2022

Dalilla Hermans