Ersan Mondtag C Thomas Schroeder

Ersan Mondtag werd in 1987 in Berlijn geboren en werkt tussen theater en muziek, performance en installatie.

Hij werkte eerst met Thomas Langhoff, Frank Castorf en Claus Peymann en assisteerde vervolgens Vegard Vinge voordat hij in 2011 bij de Otto Falckenberg School in München kwam werken. Na twee jaar, in 2012, stichtte hij de "KAPITÆL ZWEI KOLEKTIF" in München. Hij bedacht er langdurige voorstellingen, experimentele feestvormen en interdisciplinaire theaterwerken, meest recentelijk "Party #4 - NSU" in Mixed Munich Arts (MMA). Voor de tentoonstellingsruimte van de Pinakothek der Moderne realiseerde hij "KONKORDIA" met Olga Bach, een negendaagse permanente voorstelling.

Over de voorstelling "Party # 4 - NSU" (2015) schreef Rita Argauer in de Spex: "Als je eenmaal de rillingen hebt afgeschud die de combinatie van feest- en NSU-moorden over je rug stuurt, verbergen de evenementen van Kapitæl Zwei Kolektifs in München rond Ersan Mondtag een interessant aanbod van nieuwere popcultuur: het documentairefeest . Het gezelschap slaat een soort echte politieke club in het hedonisme van het nachtleven zonder de betekenis van de clubcultuur te verraden. Op het NSU-feest verandert de impact van de werkelijkheid in een horrorkast. In Club Mixed Munich Arts werden de rechtbankverslagen van het NSU-proces omgezet in een toneelstuk waarvan de monsterlijke claim op de werkelijkheid in de context van het feest nog schokkender was. Tegelijkertijd lijkt het documentairefeest bijna de enige juiste manier om te reageren als een hoek verderop Beate Zschäpe U2 niet meer hoort, maar in de rechtszaal zit".

In het seizoen 2013/14 was Ersan Mondtag lid van de REGIEstudio van Schauspiel Frankfurt, waar hij "2nd Symphony" (2014 op het "radikal jung" Festival), "Das Schloss" en "Orpheus#" (2015 op het "radikal jung" Festival in München) leidde.

In 2015 werd zijn toneelstuk TYRANNIS gecreëerd in het Staatstheater Kassel, waarmee hij werd uitgenodigd voor het Berliner Theatertreffen 2016. Verdere gastoptredens volgden, onder meer op het festival "radikale jung".

Het vakblad "Theater Heute" noemde Mondtag "Jonge regisseur van het jaar 2016" en hij werd ook geëerd in de categorieën "Toneelontwerper en kostuumontwerper van het jaar".

Zijn productie DIE VERNICHTUNG (tekst: Olga Bach), geproduceerd in het Theater Bern, bracht Mondtag de tweede uitnodiging voor Theatertreffen op rij.

In 2017 noemden de critici in een enquête van Theater Heute hem "Kostuumontwerper van het jaar". Collega's van de Deutsche Bühne hebben hem verkozen tot "Podiumontwerper van het jaar".

Ersan Mondtag woont in Berlijn. Hij ensceneerde producties in het Thalia Theater Hamburg, het Berliner Ensemble, het Maxim Gorki Theater, het Theater Bern, het Schauspiel Köln en de Münchner Kammerspiele.

In het seizoen 2018/19 zet Mondtag zijn samenwerking met Olga Bach (Dr. ALICI, Münchner Kammerspiele) voort.

Mondtag zal ook weer te gast zijn in het Maxim Gorki Theater in Berlijn (Wildes "Salome") en "Die Räuber" in Schauspiel Köln. Voor het NTGent en het Kunstenfestival creëert Ersan Mondtag het totaalkunstwerk DE LIVING. Samen met het Maxim Gorki Theater Berlijn en het Wiener Festwochen wordt de wereldpremière van "Hass-Triptychon" van Sibylle Berg geregisseerd door Mondtag.

Zijn productie DAS INTERNAT (Schauspiel Dortmund) werd uitgenodigd voor het Theatertreffen 2019. Ersan Mondtag ontving zo zijn derde uitnodiging voor het prestigieuze Festival van Berlijn in slechts vier jaar tijd.

- update april 2019

Ersan Mondtag

VOORBIJE PRODUCTIES