Lindah Portret2
Lindah Leah is in het seizoen 2021-2022 te zien in de NTGent-productie 'Killjoy Quiz'.

Lindah (1984) heeft sinds haar jeugd een fascinatie voor taal, geschiedenis en mythologie. Latijn en Oudgrieks studeren aan de humaniora was dan ook een voor de hand liggende keuze. Ze studeerde af in de richting Latijn-Wetenschappen aan het Bisschoppelijk Lyceum der Grauwe Zusters in Roeselare.

Daarna behaalde Lindah Leah een bachelor Toegepaste Taalkunde in Gent en studeerde ze Journalistiek (optie Audiovisuele kunsten) in Brussel met een masterstage bij Radio 2 Vlaams-Brabant. In 2009 won ze de HUB-Poëzieprijs (nu Odisee). Samen met dichterscollectief Wolven van La Mancha maakte ze als vrijwilliger radio bij Urgent.FM. Dit leidde tot een diversiteitsstage bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en een job als gids bij de VRT.

Sinds 2013 treedt ze op als slamdichter en spoken word artiest. Ze was o.a. te zien in de tweede editie van We Orchestrate Words van KVS x Brussels Jazz Orchestra, Afropolitan festival van BOZAR, Jazz ‘n’ Words van vzw TRILL, Gentse Feesten, Stand & Deliver, Zomerfabriek van Mama’s Open Mic en Museumnacht S.M.A.K. In 2018 tourde ze mee met de Nederlandse Poëziebus; een concept van Irene Siekman.

Lindah Leah was een van de vrouwen wiens getuigenissen als inspiratie dienden voor het stuk Her(e) van Dalilla Hermans (2020 NTGent).

In 2021 won ze de Belgische preselectie van de internationale slampoëziewedstrijd van de Berlijnse organisatie WICKED Projects. Momenteel combineert ze opdrachten in het onderwijs met podiumkunst en copywriten.

Lindah Leah maakte een Engelse vertaling van het boek Arthur Naeyaert, Schrik der Duitsers (2016 Jozef Vackier). Ze schrijft artikels voor Rekto:Verso en Etcetera. Voor Letterenhuis en Knack schreef ze een essay dat onder de titel Voorbij de schaduw van de palm werd opgenomen in het boek Zwarte Bladzijden (2021 De Geus) samengesteld door Sibo Rugwiza Kanobana (UGent) .

Als panellid en moderator denkt ze mee rond dekolonisatie, gendergerelateerd geweld, LGBTQIA+ kwesties en racisme. Verder is ze vast panellid van het YouTube-kanaal Unheard with Gigi van Gloria Baffour. In 2021 nam ze deel aan de derde aflevering van De Canonconversaties, een podcast over de canon van de Nederlandse literatuur, gepresenteerd door Anke Verschueren.

Momenteel werkt ze aan een literaire reeks voor Denderland TV met de titel Wijs als Sijs.

Lindah Leah Nyirenda

VOORBIJE PRODUCTIES