Luanda Casella | NTGent
Whats App Image 2021 05 11 At 13 28 51

Luanda Casella is schrijver, podiumkunstenaar, theaterregisseur en huisartiest bij NTGent. Haar werk richt zich op de verhouding van individuen tot verhalen en (meer specifiek) hoe verhalen werkelijkheid creëren. De afgelopen jaren richtte ze zich op het gebruik van 'manipulatief discours' in communicatieprocessen en 'onbetrouwbare vertellers' in klassieke en hedendaagse fictie. Hoewel Casella's werk zich afspeelt in het theater, hebben haar stukken complexe plots. Casella creëert een uniek genre binnen het Vlaamse landschap van hedendaags teksttheater met stukken die maatschappijkritisch zijn en de formele radicaliteit hebben van postmoderne literaire werken.

Casella maakte de afgelopen jaren vier voorstellingen, Short of Lying  (2018), Killjoy Quiz  (2020), Ferox Tempus  (2022) en Elektra Unbound  (première januari 2024), die allemaal internationaal toeren. Casella's werk was te zien in Kaserne, Basel; Theater Spektakel, Zürich; Edinburgh Theatre Festival; HAU, Berlijn, FARaway Festival, Reims; Spielart Festival, München; Frascati, Amsterdam, Dublin Theatre Festival, Het Theater Festival, etc.

In 2018 won Casella de Sabam Jong Theaterschrijf prijs op Theater Aan Zee. Sinds 2020 is ze huisartiest bij het Belgische stadstheater NTGent. Killjoy Quiz  werd geselecteerd voor het Theaterfestival in 2022 als een van de allerbeste voorstellingen van het seizoen.

Casella maakt momenteel deel uit van de afdeling drama aan het KASK Conservatorium (Gent), waar ze masterstudenten begeleidt en een masterclass geeft over haar onderzoek naar de 'onbetrouwbare verteller'.  Ze was ook gastdocent aan onder andere de volgende opleidingen: DAS Graduate School, Amsterdam; KABK, Den Haag; P.A.R.T.S, School voor Hedendaagse Dans, Brussel; Toneelacademie Maastricht Institute of Performative Arts; Universität der Künste Berlin, Berlijn.

Luanda Casella

VOORBIJE PRODUCTIES

Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst