Whats App Image 2021 05 11 At 13 28 51

Luanda Casella is een schrijfster en performer die de kunst van verhalen vertellen tracht te redden uit haar gemediatiseerde, gedoemde lot. Haar onderzoek richt zich op de rol van literatuur in de ontwikkeling van kritisch denken; de manieren waarop individuen zich verhouden tot verhalen om een gevoel van identiteit te creëren, om hun mening over de wereld te vormen en uiteindelijk zichzelf te beschermen. Door retorische concepten te onderzoeken aan de hand van humor, legt haar werk taalconstructies bloot en onderzoekt ze onbetrouwbare vertellingen in fictie en in alledaagse communicatieve processen. De afgelopen jaren heeft ze onderzoek gedaan naar 'de retoriek van misleiding', waarbij ze het gebruik van verhalen in communicatiemedia, instellingen en politiek heeft onderzocht. 

Als schrijfster is Luanda altijd gepassioneerd geweest door postmoderne literatuur en alle vormen van experimenteel proza waarin fictieve elementen worden opgenomen in verhalen met dezelfde relevantie als echte feiten. Ze noemt ze 'radicale proza-experimenten' die het publiek uitnodigen om het proces van betekenisproductie te delen als een politiek en esthetisch gebaar.

In 2018 stond Luanda op het podium van NTGent met Short of Lying, waarvoor ze de Sabam Jong Theaterschrijfprijs won. In Short of Lying maakt Casella gebruik van narratieve strategieën om het publiek te misleiden, terwijl ze diezelfde strategieën aan de kaak stelt.

In 2021 ging Luanda in première bij NTGent met Killjoy Quiz (2021). Daarin verkent ze de linguïstische aard van geweld en verzet. De voorstelling neemt de vorm aan van een 'onschuldige' televisiequiz om hard in te beuken op vooroordelen, bedrieglijk taalgebruik, en seksisme en paternalisme. In 2022 volgt Ferox Tempus - Terror at its best, een solovoorstelling over koolstofneoliberalisme en het einde van de wereld.

Luanda is docent aan KASK Conservatorium. Ze is ook te gast geweest in de volgende programma's: DAS Theater (Amsterdam), a.pass (Brussel), KABK (Den Haag), PARTS (Brussel), onder anderen.

- laatste update september 2022

Lua Casella

LOPENDE VOORSTELLINGEN