Luanda Selfie2

Luanda Casella (°1976) is een Brazilaanse schrijver en performer die het storytelling probeert te redden van zijn gemediatiseerde lot. Door retorische technieken te vermengen met ironie, legt ze in haar werk talige constructies bloot, ze onderzoekt onbetrouwbare verhalen in fictie en in alledaagse communicatieve processen.

Haar onderzoek focust algemeen op de rol van literatuur bij de ontwikkeling van kritisch denken - de manieren waarop individuen in relatie staan tot verhalen om een gevoel van identiteit te creëren, om hun mening te vormen over de wereld en uiteindelijk zichzelf te beschermen. Gedurende de laatste jaren bestudeerde ze 'de retoriek van de misleiding', door het gebruik van storytelling in de media tegen het licht te houden.

Als schrijver is ze gepassioneerd door postmoderne literatuur en allerlei vormen van experimenteel proza, waar het narratief evenveel gebruik maakt van fictieve elementen als echte feiten. Ze noemt het 'experimenten in radicaal proza' die het publiek uitnodigen om deel uit te maken van een betekenisgenererend proces als politiek en esthetisch gebeuren.

In 2018 stond ze bij NTGent op het podium met Short of Lying. Casella maakte indruk met haar voorstelling, ze won er eerder al de Sabam Jong Theaterschrijfprijs TAZ mee. In Short of Lying maakt Casella gebruik van retorische strategieën die worden gebruikt om te misleiden, om precies die strategieën bloot te leggen.

Tijdens het seizoen 2020-2021 creëert ze Killjoy Quiz bij NTGent, waarin ze de talige natuur van geweld en verzet onderzoekt. Killjoy Quiz neemt de misleidende vorm aan van een onschuldige 'televisiequiz’ om het idee omver te gooien dat je 'punten kan scoren met kennis'.

- laatste update Mei 2020

Luanda Casella

VOORBIJE PRODUCTIES