Img 2400 Web C Michiel Devijver

Huisregisseur en artist in residence Luk Perceval maakt bij ons een trilogie, The Sorrows of Belgium. Daarin focust hij op de Belgische driekleur en op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis: de exploitatie van Congo onder Leopold II in Black, de collaboratie in Yellow, en de terroristische aanslagen in Brussel in Red.

Luk Perceval is niet alleen een internationaal gelauwerd regisseur, hij is ook yogaleraar. Tijdens de repetities voor Yellow biedt hij de acteurs en het publiek yogalessen aan. Tijdens het Uur van de Waarheid geeft Luk Perceval acteurs het podium om precies één uur over hun leven te vertellen. Met korte video filmpjes over zichzelf stellen ze zich kandidaat. Wie geselecteerd wordt, werkt twee weken lang met Perceval samen. Hij legt hen beperkingen en regels op om zich op de essentie te focussen. Het resultaat is een reeks existentiële lessen in de acteerkunst, die in de loop van het seizoen getoond worden.

In 1984 richtte Luk Perceval de legendarische Blauwe Maandag Compagnie op, waarmee hij Ten Oorlog maakte, wellicht een van de belangrijkste theaterstukken uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis. In 1997 richtte hij in Antwerpen Het Toneelhuis op, en maakte hij internationaal gelauwerde voorstellingen zoals AARS!, Dood van een Handelsreiziger, Andromak en Oom Vanja. Sinds 2000 was Perceval vooral in het buitenland actief. Hij was huisregisseur van de Schaubühne in Berlijn, en Leitender Regisseur van het Thalia Theater in Hamburg.  In Duitsland werd Perceval onderscheiden met de titel van ‘Regisseur des Jahres’ en ontving hij de Faust. In het Bolshoi Theater in Moskou kreeg Perceval voor zijn werk The Golden Mask en Stanislavsky Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het hedendaags theater.  Naast theater regisseert Perceval ook opera en documentaires.  Zijn operaregie van Infinite Now werd bekroond tot ‘Inszenierung des Jahres’.  In NTGent maakte hij Platonov, FRONT, Oogst van de wrok en Sneeuw.  Sinds 2019 is Perceval aan het NTGent verbonden als artist-in-residence.

http://www.lukperceval.info/nl...

- update mei 2019

Luk Perceval

GERELATEERD NIEUWSIN DE PERS