Img 2400 Web C Michiel Devijver

Luk Perceval (°1957) is huisregisseur bij NTGent. Hij studeerde in 1979 af als acteur aan het Antwerpse Conservatorium en speelde vanaf 1980 verschillende hoofdrollen bij KNS, de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. Kort daarna, in 1984, richtte hij de legendarische Blauwe Maandag Compagnie op, waarmee hij in 1997 Ten Oorlog maakte, Tom Lanoye’s radicale bewerking van Shakespeare’s koningsdrama’s. Dit leverde hem een internationale doorbraak op. Schlachten!, de Duitse versie van Ten Oorlog, ging in 1999 in première in Hamburg en werd door Theater Heute uitgeroepen tot ‘Inszenierung des Jahres’.

In 1998 richtte hij Het Toneelhuis op en maakte hij internationaal gelauwerde voorstellingen zoals AARS!, Dood van een Handelsreiziger, Andromak en Oom Vanja.

In 2005 vertrok hij naar Duitsland en werd hij er huisregisseur van de Schaubühne in Berlijn en Leitender Regisseur van het Thalia Theater in Hamburg.

Zijn prijzen en onderscheidingen zijn intussen niet meer te tellen. In 2013 ontving hij in Duitsland de Faustprijs als beste regisseur en in 2014 won hij ‘The Golden Mask’ in het Bolshoi Theater in Moskou voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het hedendaags theater op internationale schaal. In 2020 won hij de ‘Heddaprisen’ in Oslo voor zijn regie van Jon Fosses’ Trilogien en in 2021 ontving hij de Konrad Swinarski Award als beste regisseur voor 3STRS. Naast theater regisseert Perceval ook opera en documentaires. In NTGent maakte hij Platonov, FRONT, Oogst van de wrok en Sneeuw. Sinds 2019 is Perceval aan het NTGent verbonden als maker van het huis.

In april 2022 gaat bij NTGent de voorstelling RED - The Sorrows of Belgium III: Holy War  in première, het sluitstuk van de trilogie waarin Luk Perceval drie donkere passages belicht uit de geschiedenis van België. RED zoomt in op de aanslagen op Brussel van 22 maart 2016.

- update maart 2022

Luk Perceval

“Toneel heeft behoefte aan herkenbaarheid. Je moet vertalen naar het publiek waarvoor je speelt”