Luk Perceval Web

Luk Perceval werd geboren op 30 mei 1957 in Lommel (België). Hij studeerde af als acteur aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen in 1979. Vijf jaar lang werkte hij bij de KNS (Koninklijke Nederlandse Schouwburg, Antwerpen) en speelde er verschillende hoofdrollen. Hij werd in 1981 speldocent aan het Conservatorium en zou dat blijven tot 1989.

In 1984 richtte hij samen met Guy Joosten de Blauwe Maandag Compagnie op en vierde er triomfen met stukken als "De Meeuw" (1988), "Zomergasten" (1989), "Strange Interlude" (1990), "Wilde Lea" (1991) en "Voader" (1991). Voor beide laatste producties werd hij onderscheiden met de Oscar De Gruyterprijs voor de beste regie. In 1997 regisseerde hij "Ten Oorlog", een adaptatie van de koningsdrama’s van William Shakespeare. Tom Lanoye en Perceval schreven de tekst en beiden ontvingen hiervoor de Thaliaprijs in 1999. "Schlachten!" (de Duitse vertaling van Ten Oorlog) ging eveneens in 1999 in première in het Schauspielhaus in Hamburg en oogstte een enorm succes. Het werd uitgeroepen tot het beste stuk van het jaar in Duitsland en geselecteerd voor het Theatertreffen in Berlijn (2000). Het ontving er de Innovationsprijs.
In 1998 stichtte hij Het Toneelhuis in Antwerpen, een fusie tussen de Gentse Blauwe Maandag Compagnie en de Antwerpse KNS. Hij maakte er spraakmakende voorstellingen als "Franciska, Aars!" en "Andromak" (uitgenodigd op de Theaterfestivals van Avignon en Edinburgh en bekroond met de Friedrich Luftprijs voor het beste stuk van 2003).
Buitenlandse aanbiedingen konden niet uitblijven en in 2005 vertrok hij naar Duitsland naar de Schaubühne am Lehniner Platz als één van de huisregisseurs. Hij werd ook uitgenodigd als gastregisseur bij onder meer de Münchner Kammerspiele, de Deutsche Staatsoper Berlin, de Wiener Festwochen en de Salzburger Festspiele.
In 2009 verlaat hij Berlijn en wordt aangesteld als huisregisseur van het Thalia Theater in Hamburg. Voor de enscenering van “Jeder stirbt für sich allein”, een toneelbewerking van de roman van Hans Fallada, kreeg Perceval de Duitse Faustprijs in 2013. Niet lang daarna werd Perceval gelauwerd met een Stanislavsky Award door de International Stanislavsky Foundation in Moskou voor zijn bijdrage aan het theater op internationale schaal.
Met het ensemble van NTGent maakte hij in 2012 een eigenzinnige versie van “Platonov”, regisseerde hij in 2014 “FRONT Polyphonie”, een coproductie met Thalia Theater Hamburg, en maakte hij in 2016 “Oogst van de wrok”, opnieuw met Thalia Theater, en “Sneeuw”, naar de roman van Orhan Pamuk.
Perceval wordt vanaf 2018-19 huisregisseur bij NTGent, met jaarlijks een nieuwe creatie. Voorjaar 2019 gaat het eerste deel van een trilogie in première, namelijk: “Black”. Dit is deel een van de trilogie “The Sorrows of Belgium” en focust op het verhaal van een Afro-Amerikaanse missionaris in Congo, William Sheppard alias ‘de zwarte Livingstone’. Perceval zal ook yogalessen geven tijdens zijn verblijf in Gent en is de drijvende kracht achter een nieuw format dat “Het uur der waarheid” heet. Daarin gaan performers, al dan niet nog in opleiding, de uitdaging aan om een vol uur theater te maken, niet gebaseerd op een bestaande speeltekst maar op hun eigen verhaal, met maximum één rekwisiet.

- update mei 2018

Luk Perceval