Marijke Pinoy Web

Marijke Pinoy (°1958) studeerde drama aan het Gentse Conservatorium waar ze in 1985 de "Eerste Prijs Dramatische Kunst" behaalde. Ze volgde ook diverse stages o.a. bij Jacques Lecoq (Parijs) Grotowski (Luik), the Method/Stanislavski (Brussel). Eind de jaren ’80 toerde ze internationaal met het bewegingstheater-collectief Pantarei. Marijke speelde in tal van theatervoorstellingen en werkte bij diverse gezelschappen waaronder Theater Zuidpool als actrice-regisseur en als lid van de artistieke ploeg, De Werf, Arca, Theater Malpertuis, Cie Cecilia als mede-oprichtster en actrice, FC bergman, Action Zoo Humain en NTGent. In 2000 ontving ze als actrice ook de Velinx Publieksprijs voor de monoloog "Bouche B". Ze regisseerde bij muziek LOD de voorstelling "Yerma vraagt een toefeling". Voor Theater aan zee (TAZ) was ze in 2006 curator. "Achter ‘t eten" (van Ceremonia in een regie van Eric Devolder) kreeg in 2004 de Theaterfestivalprijs als meest belangwekkende voorstelling van dat seizoen. Marijke speelde op diverse grote festivals – meestal met Franse producties – o.a. Avignon, Parijs,Lausanne, Reims, Rijsel en in Berlijn.

Naast haar werk in het theater is Marijke ook regelmatig te zien op het grote scherm waar ze de afgelopen jaren in allerlei televisieseries en films meespeelde. Zo had ze onder andere een rol in "Het gezin van Paemel", "Man van Staal", "Onder invloed" en "Een ander zijn geluk". Ze had ook een hoofdrol in "Vidange Perdue", "Ben X", "Au Cul du Loup" en "Elle ne pleure pas, elle chante". Recent speelde ze nog in "Belgica" en "Problemski Hotel" en in "Soomer", een sociaal-artistieke film van Victoria Deluxe.
Op televisie was ze de laatste jaren te zien in "De Smaak van de Keyser", "In Vlaamse Velden", "Red Sonja" en in de internationale reeks "The Team".

Marijke is docent aan het KASK – School of Arts- Gent.

Na eerdere samenwerkingen met NTGent voor "Ginds, tussen de netels" en voor "Woyzeck" (regie Eric Devolder) maakt Marijke vanaf 2016-2017 deel uit van de cast van "Onderworpen" (naar de roman "Soumission" van Houellebecq) en van het tweeluik Platform/Onderworpen, in een regie van Johan Simons en Chokri Ben Chikha. In '17-'18 is ze voor Action Zoo Humain met twee voorstellingen te gast: "Le Chicon" en "Amnes(t)ie".

In het seizoen 2018-2019 maakte ze deel uit van de cast van Orestes in Mosul, het veelgeprezen toneelstuk waarvoor regisseur Milo Rau, artistiek leider van NTGent. Voor de creatie van dit stuk reisden Rau en zijn team naar Mosul om hun versie van de beroemde Griekse tragedie op te voeren.

- Update december 2021


Marijke Pinoy

LOPENDE VOORSTELLINGEN