Oscar Van Rompay Web

Oscar Van Rompay (°1983) studeerde af bij Toneelopleiding Dora Van der Groen. Met hun afstudeerproject Publikumbeschimpfung, begeleid door Peter Van den Eede, stond de klas van Dora Van der Groen onder meer op het ITs Festival – het International Theatre School Festival. Daarvoor kreeg Oscar Van Rompay de Kemn-A-ward als meest beloftevolle acteur.

Zijn debuut op het witte doek maakte hij in Win/win (2010) van Jaap van Heusden. Hij vertolkt er het hoofdpersonage Ivan, een jonge beurshandelaar. Voor die rol ontving hij het Certificate of Outstanding Achievement voor beste acteur op het jaarlijkse filmfestival van New York.

Sinds zijn afstuderen in 2006 is Van Rompay lid van het ensemble van NTGent. Hij speelde onder meer PlatformOpening nightTien gebodenVergeten straatWoyzeckGod van de slachtingKroniek of How to lie dead in your apartment for 28 monthsFRONT Polyphonie, JR en Histoire(s) du Théâtre II. Samen met Peter Verhelst maakte hij de monoloog Africa, gebaseerd op Van Rompay's ervaring als manager van een landbouwbedrijf in Kenia.

In het seizoen 2020-2021 maakte hij samen met Peter Seynaeve de monoloog just asking en de filmversie just asking: de film?. Datzelfde seizoen was Van Rompay ook te zien in Yellow - The Sorrows of Belgium II: REX, deel twee van een trilogie over de donkerste pagina's uit de geschiedenis van België.  

In het seizoen 2021-2022 zal Van Rompay ook deel uitmaken van de cast van het derde deel van Luk Percevals trilogie, Red - The Sorrows of Belgium III: Holy War, dat in april 2022 in première gaat.

-- laatste update april 2022

Oscar Van Rompay