Peter Seynaeve | NTGent
Peter Seynaeve Web

Peter Seynaeve studeerde in 1996 af als acteur aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Hij debuteerde in de theatermarathon Ten Oorlog (Theaterfestival 1998) van Luk Perceval. Doorheen de jaren werkte hij bij oa. Zuidpool, Laika (de Karamazovs, Theaterfestival 2001), Stan, Eisbär en hetpaleis. Van 2000 tot 2005 maakte hij deel uit van de vaste spelerskern bij Toneelhuis. Daar werkte hij naast Perceval (Andromache, Festival d’Avignon 2004) ook met Gerardjan Rijnders (Tim van Athene, Theaterfestival 2004), Eric Devolder (Au nom du père, Theaterfestival 2005), Inne Goris (Pride&Prejudice) en Lotte van den Berg (Gerucht, Het blauwe uur).

In 2006 maakte hij zijn regiedebuut en richte het gezelschap JAN op, waar hij opmerkelijke voorstellingen met kinderen in de hoofdrol maakte (As you like it, Cement, Betty & Morris, Je ne comprends pas en Thierry, Theaterfestival 2008) Voor Campo maakte hij in 2013 samen met Jan Martens de voorstelling Victor.

Seynaeve was als acteur te zien in de internationaal toerende voorstellingen Front en Platonov (Theaterfestival 2013) van Luk Perceval voor NTGent en Five Easy Pieces (Theaterfestival 2017, Theatertreffen 2017) van Milo Rau voor Campo. 
Daarnaast werkt Seynaeve als filmscenarist (Muidhond, 2020) en geeft hij les aan verschillende toneelscholen. Als coach of eindregisseur werkt hij ook vaak mee aan voorstellingen van andere makers zoals Abke Haring, Jan Martens, Benjamin Verdonck, Louis Janssens en BOG. Bij NTGent werkte hij in die hoedanigheid de voorbije jaren mee aan de voorstellingen Familie, Grief and Beauty, Medea’s Children van Milo Rau en Great Apes of the West Coast van Princess Isatu Hassan Bangura. In The Black - Yellow - Red Trilogy: A Journey into Europe's Heart of Darkness (2019-2022) van Luk Perceval was hij als acteur te zien.

Momenteel speelt hij voor NTGent in Medea’s Children van Milo Rau en is hij te zien in Rijgen en Crashtest Ibsen van Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht voor Het Zuidelijk Toneel.

- update april 2024

Peter Seynaeve

Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren