Lien Wildemeersch | NTGent
Lien Wildemeersch Web

Lien Wildemeersch (°1983, Ieper) studeerde eerst Germaanse Talen en behaalde daarnaast ook een certificaat in de Wijsbegeerte en een diploma in de Lerarenopleiding. Daarna studeerde ze Toneel aan het Conservatorium Gent (nu KASK), waar ze afstudeerde met grote onderscheiding. Haar afstudeervoorstelling Manson/Mensen werd geselecteerd voor het ITs Festival in Amsterdam en voor haar vertolking kreeg ze de Kemn-A-ward als veelbelovend acteertalent.

Na haar afstuderen ging ze meteen aan de slag bij NTGent. Daar speelde ze mee in Kasimir en Karoline, Underground, Aïda, Opening night, Ginds tussen de netels, Candide, Kinderen van de zon, De bittere tranen van Petra von Kant, Kleine EyolfPlatonov, Parsifal, Hotel Malaria, Elektra, 4.48 Psychosis, De kersentuin, Platform, Urban PrayersTo name herstory en Menuet. Ze werkte er samen met regisseurs Luk Perceval, Susanne Kennedy, Ivo Van Hove, Michel Schröder, Johan Simons, Peter Verhelst, Wim Opbrouck, Julie Van den Berghe, Marijke Pinoy, Jan Steen, Florian Fischer, Yahya Terryn en Liliane Brakema. Daarnaast is ze te zien in enkele films (o.a. Retrospekt en Nocturne) en televisieseries.  

Wildemeersch is ook een getalenteerde muzikante; ze speelt piano, cello, harp en accordeon. Recent was ze bij NTGent te zien in Yellow (2021)het tweede deel van de trilogie The Sorrows of Belgium, waarin regisseur Luk Perceval dieper ingaat op de Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het seizoen 22-23 is Wildemeersch te gast bij NTGent met haar eerste eigen creatie Jackie, gebaseerd op de figuur van de virtuoze Britse celliste Jacqueline du Pré.

- update juni 2022

Lien Wildemeersch

Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Tot het aan de binnenkant blijft plakken Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst