Recensenten noemden hem de 'meest invloedrijke' (Die Zeit), 'meest bekroonde' (Le Soir), 'meest interessante' (De Standaard) en 'meest ambitieuze' (The Guardian) kunstenaar van onze tijd: de Zwitserse regisseur en auteur Milo Rau (°1977), vanaf het seizoen 2018-2019 artistiek directeur van NTGent. 

Hij studeerde sociologie, Duits en Romaanse taal- en letterkunde in Parijs, Berlijn en Zürich onder meer bij Pierre Bourdieu en Tzvetan Todorov. Sinds 2002 heeft hij al meer dan 50 toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan. Zijn producties waren te zien op alle grote internationale festivals, waaronder het Berlijnse Theatertreffen, het Festival d'Avignon, de Theaterbiënnale van Venetië, de Wiener Festwochen en het KunstenfestivaldesArts, en ze toerden door meer dan 30 landen wereldwijd.

Rau ontving tal van onderscheidingen, meest recent de Peter-Weiss-prijs 2017, de 3sat-Prijs 2017, het Saarbrucken Poëzielectoraat 2017 voor Drama en, in 2016, de prestigieuze World Theatre Day ITI-prijs als jongste kunstenaar ooit na Frank Castorf en Pina Bausch.

 Rau is ook tv-recensent en een productief schrijver. Zijn politieke essay Was tun? Kritik der postmodernen Vernunft werd een bestseller in het Duitse taalgebied.

- update mei 2018

Milo Rau